Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Mátyás emlékezete

2011.06.02. 12:22 Kitalátor (másként) gondolkodó

 

Kevés ennyire beskatulyázhatatlan országvezetőnk volt, mint Hunyadi azaz I. (első) azaz Igazságos Mátyás király. (Volt egy második is, az igazságtalan, de az nem volt megkoronázva, és nem mondta rá senki, hogy román származású, de még azt sem, hogy szerb, pedig Adán született, ő volt az Igazságtalan Mátyás.)

A származásával foglalkoznak mostanában és románozzák, mintha már akkor létezett volna olyan ország. Jó, persze, van olyan román, mint amennyire magyar a II. III., az Igazságtalan Mátyás, vagy akár legismertebb költőink többsége, különösen, ha születésük helyének jelenlegi országát is külföldnek, az ott élőket meg külföldinek vesszük. Amíg mi egyik legnagyobb és legjobb királyunknak tartjuk, addig a szomszédos (és az évtizedek óta már nem is szomszédos, pl. lengyel) országok tankönyvei despotának, bajkeverőnek, a fenyegető török megszállókkal szemben az európaiakkal, a keresztényekkel szemben háborúkat indító, a rendi jogbiztonságot alapjaiban sértő autokrata királynak tartják, aki még a pápával is szembefordult, amikor az kiátkozással fenyegette, és felvetette a lehetőségét, hogy nem olyan lehetetlen dolog az apostoli kettős keresztet mérleg-szárú hármas keresztre cserélni a címerben...

Csonka hazánkban iskolákon, tanórákon kívül várjátékok és lakomák alkalmával emlegetik, meg az aktuális kolozsvári szobor-cirkusz kapcsán. A "műveltebbek" még tudják, hogy "meghalt Mátyás, oda az igazság", meg hogy azóta sem nyert háborút magyar hadsereg, oszt' ezzel kifújt.

Bezzeg Romániában számon tartják tetteit, mint ahogy már régebben is leírtam. 

Ha nekik a fontosabb, akkor mégis román volt?

Kíváncsi lennék, hány magyarországi magyar gyerek tudja, hogy mikor volt itt utoljára román megszálló hadsereg, és hogy ők miket tettek. Persze az orosznak mondott ázsiai szovjet hordák tetteihez képest tényleg viszonylag európai módon viselkedtek...

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr582951226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.06.16. 16:56:39

Nekem azt mesélték, hogy a legkegyetlenebben a román női tisztek voltak.

Szerintem az egész háborúsdi rossz: persze lehet földet zsákmányolni meg más dolgokat, de idővel kiderül, hogy nem is nyert a nyertes.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.06.17. 22:36:59

Megjegyezném, h II. Mátyás ugyan lehet, h igazságtalan volt, de nem szokás így nevezni. Viszont meg lett koronázva és Bécsben született.
hu.wikipedia.org/wiki/II._M%C3%A1ty%C3%A1s_magyar_kir%C3%A1ly

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.22. 15:11:59

@MolnarErik: Köszönöm, javítottam. A valódi II. (Habsburg ) Mátyás úgy látszik vagy nem jutott át az ingerküszöbömön, vagy kiműtötte a fejemből dr. Alzheimer...

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.08.24. 21:19:43

Hunyadi János édesapja nem volt se román, se oláh, ugyanis ezen népeknek azokban az idokben nem volt szabad fegyverviselési joguk. Akkor meg mirol is beszélunk?
Mátyás annak idején 3 szobrot állíttatott fel Buda foterére:
1.Testvérbáttyja szobrát-Hunyadi László
2 Édesapja szobrát-Hunyadi János
3.Nagyapja szobrát-Zsigmond magyar király szobra
Azt ugye nem vitatjuk el, hogy Mátyás tudta, hogy ki a saját nagyapja?
Az, hogy meg a románok is buszkék Mátyásra, azzal semmi gond nincsen szerintem.
süti beállítások módosítása