Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

New Age

2008.01.22. 22:21 Kitalátor (másként) gondolkodó

A Magyar Kurír cikkének "utánközlése" (kiemelések tőlem):

-----------------------------------idézet kezdete ----------------------------------

Nem tesznek boldoggá a New Age valláspótlékai
január 22. 13:14

Egy Ausztráliában végzett felmérés szerint sok esetben szorongást és depressziót idéznek elő a ma divatos vallások és lelki irányzatok.

A Queenslandi Egyetemen végzett felmérés során több mint 3700 egyetemistát kérdeztek Istenbe vagy más felsőbb hatalomba vetett hitükről és vallási szokásaikról – írja a ReligionAndSpirituality.com internetes portál.

A felmérés szerint azok a fiatal férfiak, akik nem Istenben, hanem más felsőbb erőben hisznek, kétszer hajlamosabbak a betegségre és a deviáns viselkedésre, mint hagyományosan vallásos kortársaik. A megkérdezettek 8%-a jár hetente templomba, ami a férfiak esetében egyértelműen az antiszociális viselkedést gátló tényező.

„Az eredmény alapján rendkívül fontosnak tűnnek a további kutatások, amelyek feltárják az összefüggéseket a fiatalok változó vallási szokásai és lelki egészségük, valamint a társadalomban tanúsított magatartásuk között" – mondta a vizsgálat vezetője, Rosemary Aird egészségkutató.
 
Aird szerint a fiatalokat általában az individualizmus sodorja a kereszténységtől eltérő lelki irányzatok felé. Pedig „a szellemi-lelki egészség megsínyli, ha valaki másokat átlépve kizárólag önmaga kiteljesítésére törekszik: az ilyen ember elszigetelődik, megbetegszik, kapcsolatai elsekélyesednek" – mutatott rá az ausztrál kutató.

 

Magyar Kurír

Kép: www.bbc.co.uk

-----------------------------------idézet vége----------------------------------

Számomra nagyon nehéz bármit is hozzátenni: túl sok "megszálottan" jó embert ismerek közülük, és túl sokuk kiégését láttam. Addig semmi bajom velük, sőt: szeretem őket, amíg spiritualitásuk nem valaminek az eladását szolgálja. Azoktól el szoktam hidegülni, és amikor kiégnek, ezáltal kigyógyulnak marketingszekta-hittérítésükkel, újra a barátaim lesznek. 

A lényeget már régen összefoglalta a Fölkent:

"23Azután mindenkihez szólt: »Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap, és kövessen engem. 24Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti életét énértem, megmenti azt. 25Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszíti, vagy magára nézve kárt vall? (Lukács 9.)

Az individualizmus meg ennek a tagadása.

 

5 komment

Címkék: depresszió szorongás magány deviancia new age individualizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr48307916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2008.01.23. 00:29:14

Elolvastam, érdekes. A New Age sok hülyeségbe beleviszi a fiatalokat, ez tény.

Mintmindenember 2008.01.23. 11:29:44

Megszálottan jó ember???Képzavar hacsak nem maga Jézus Krisztus szállja meg őket:-) Egyébként a fiatalokkal,magam is az vagyok személyes tapasztalat,az a baj hogy a Mértéket nem nagyon ismerik. Mérték alatt pedig a tetteik,cselekedeteik, helyes mennyiségét értem, túloznak mindenben mert hajszolják őket.A vallás nem teljesítménybéres dolog és ezt kéne felfogni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.23. 18:11:34

Sokféle megszállotság lehet ám! Konkrétan azokra az "irgalmatlan szamaritánusokra", cserkésszé vált Mórickákra gondolok, akik minden vak embert átvezetnek az út túloldalára. Ha akarják, ha nem...
A "Mértéket" meg nemcsak a fiatalok nem ismerik, pedig náluk könnyen érthető. A középkorú és idősebb emberek munkába, és oly gyakran segítő hivatásba menekülése a saját családjuk elől ma általános szenvedélybetegség, csak jobban tolerálja a társadalom, mint az alkoholizmust, vagy a játékgépezést.
Jól manipulálhatók, ezért főnökeik, "ügyes" munkatársaik gyakran ki is használják, majd ha esetleg ők szorulnának segítségre, eldobják őket.
Minden kultusznak, vallásnak vannak szélsőségesei, ultrái, de az agyvízelöntő új hullámban az a megdöbbentő, hogy ez a szélsőségesség válik alapnormává. Valamelyik osztrák pszichiáter írta egyszer, hogy a vallásalapítót a szektaalapítótól az különbözteti meg, hogy a vallásalapítók a saját életüket, életük egészét áldozzák fel, a szektaalapítók meg a híveikét.

Mintmindenember 2008.01.24. 22:55:58

Milyen igaz!:-D

Mdorka 2008.01.28. 05:57:20

Jaj. Ide akartam linkelni egyidevágó cikket (Matyi cikke lett volna a református újságból..)
De úgy tűnik ő is törölte a blogját...Francba. Tenap volt a blogtörlési világnap, vagy mi?

Off: Kitalátor, szeretnék valamit tisztázni.. Srí nem azért törölte magát, mert én megsértődtem MG-re..
Bár most mindenki azt hiszi, de ez hülyeség. Hamarabb jutott ere a döntésre, mint ahogy én megsértődtem...De kérdezd meg privátban, mert te vagy a harmadik , aki azt hiszi, hogy a velem való szolidaritása miatt kell Őt hiányolnunk. Nekem is hiányzik, és nem akarom, hogy azt higyjétek, közöm van a döntéséhez, amit maximálisan tiszteletben tartok.
Kérdezted, minek hallgat BGY-t aki nem bírja.
Nézd. MG megkérdezte, mit szólok a pákó ügyhöz. Nem tudtam róla semmit, megnéztem a videót, húzgáltam a számat, és kíváncsi lettem a körítésre is. Nem vagyok mazochista, hogy a szombat délelőttjeimet Bgy-hallgatással, majd bőgéssel töltsem, de ezt az adást végighallgattam. (régebben is belehallgatamegy párba, de csak néhány percet..)A 6.adás is kiverte a biztosítékot,azóta óvatos vagyok..Asszem Athina azóta nem szerepel, (helyében valakit akorr tökön rúgtam volna rendesen)
Időközben Molnárgörénnyel összebarátkoztunk,ezért talán mélyebben érintett az ő részvétele ebben az utolsó adásban, mintha egy vadidegen lett volna) olyan volt mintha nyakon öntöttek volna egy veder hidegvízzel, melt felimertem, hogy ... Most mondajm azt mint Shadai? (akkor megmosolyogtatott ez, ma már nem):
"Az álac lehullt..." Érzéketlenség, és az jött le, hogy..hopp nem tudok tovább elvonatkoztatni attól hogy ő milyen közösségaktív tagja. Akármennyire is szeretnék. Pocskondiázni nem fogom, mert sokmindenért becsülöm. Van amiért meg nem.
Amit mindig felhoz, hogy ott a kopaszok jól kizsidózzák magukat,aztán nem verekszenek(örüljek neki), masszív hülyeségnek tartom. Az egész bgy közösségteremtő ereje a gyűlöletkeltésre épül, és amíg összeesküvés-elméletekkel, meg vérvádakkal hergelik a hungaristákat, meg azodatévedő fiatalokat..
Gőzleeresztés?? A gőz épp ott van előállítva, nem leeresztve...GŐZGÉP.
No és, én hol eresszem ki a gőzt?
Amit írtál "Imrekertészről" abban nem értünk egyet..
gyakorlatilag az, ahogy ő érez , kajakra indokolt.Emberből vagyunk mi is kitalátor.
Bocs az offért, remélem mi nem fogunk megsértődni egymásra..
Srível meg beszéld meg a dolgot, biztosan tudod az elérhetőségét...
Szép hetet.
süti beállítások módosítása