Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Hideg láva

2010.10.07. 10:00 Kitalátor (másként) gondolkodó

 

Megtörtént a XXI. század eddigi legnagyobb ember- és természetkárosító katasztrófája Amerika után már Európában is. A hatóságok, a különböző arra hivatott emberek és szervezetek a mentéssel, kárenyhítéssel és a katasztrófa-turizmussal foglalkoznak, az okokat majd később lesz módjuk feltárni.

Ha lesz.

Ugyanis véleményem szerint a hasonló szerkezetű tározók sorra fognak "szétrobbanni". Elég lesz hozzá egy kis beázás vagy némi alulról történő felnedvesedés. A híradásokból, felvételekből ki is derül az ok, a véleményem szerint. Az idén sokkal több eső esett, mint más években. Dombos vidékeken (pl. a szüleimnél, Borsodban) források fakadtak föl a domboldalakon, és apró patakocskák indultak el, lefelé.

Merthogy a víz lefelé folyik.

Ez egyszerűnek tűnik, de nem véletlenül mondta el Sziki Guszti professzor úr annak idején két féléven át előadásonként legalább ötször. Időnként be is mutatott példákat, ahol a tervezők és/vagy a kivitelezők ezt figyelmen kívül hagyták.

Alighanem itt is, azaz fel sem merült a tervezés során, hogy olyankor mi van, ha szétmegy a gát. Mint az amerikai filmekben, ahol elmebeteg terroristák, őrült tudósok, embertelen pénzimádók próbálják így csökkenteni a lakosságszámot. De ott mindig van egy szupermen. Itt meg olyan nem is lesz.

Van itt még egy meghatározó tényező. Ha a gátakat agyagos-köves földből, meddő kőzetből készítették volna, szerintem még ma is állna mind. De egy már nem áll, és a többi sorsa is kétséges.

A kulcsszó az Index helyszíni beszámolójában olvasható, bár a cím hülyeség. Nem a fizika törvényeinek mond ellen a gátszakadás. Nem is csak fizikai jelenségről van szó. A kulcs a gát alapvető építőanyaga:

 

A kohósalak.

 

Valóban remek anyag, szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy pl. Ózd környékén a '70-es - '80-as években szinte csak abból építették a családi házakat, magasról leszarva a salak holmi feldúsult radioaktivitását, elvégre a sportpályákat is nagyrészt azzal borították, tehát biztosan egészséges... Felzsaluzták, bekeverték, beöntötték, bevakolták. Olcsó volt és alig kellett fűteni.

Aztán egyszer csak az óhatatlan pici beázások, kapilláris vízemelkedések nyomán egymás után elkezdtek megduzzadni, szétrepedezni a falak, összedőlni a házak. Az állam meg alig győzött fizetni, ugyanis engedélyezett építőanyag volt...

Véleményem szerint egy-két napon belül el kellene kezdeni a védekezést a többi tározónál is. Bármikor "robbanhat" azoknál is a gát, tehát a folyékony hulladékot valahogy le kell ereszteni, és valami tervezett útvonalat biztosítani a kiömlő hideg lávának...

 

 

1 komment

Címkék: gátszakadás vörösiszap kohósalak hideg láva

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr72352486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2010.10.08. 11:41:00

Pontosan.
Nagyon hülye vagyok a témához, de már kedden erre jutottam.
Köszi a postot!
süti beállítások módosítása