Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

"Közbiztonságra veszélyes EU-s állampolgárok"

2007.11.08. 22:52 Kitalátor (másként) gondolkodó

A Reakció - a polgári underground blogja (AgentUngur) - Románok rómában címmel külön feljegyzetet "szentelt" a keleti szomszédainkkal kapcsolatos problémáknak. Felidézi Funar javaslatát arról, hogy na romának, hanem cigánynak nevezzék a khm. európaitól eltérő szocializációt örökölt kisebbségi népcsoportot, hogy ne tévesszék őket össze a románokkal. Merthogy nem is a románokkal van a baj külföldön sokak szerint, hanem szinte kizárólag a romákkal.

Románia közbiztonsága a határok megnyitásával a legfejlettebb jóléti államok szintjére emelkedett, ugyanis magára valamit is adó bűnöző nem a sok csóró és a néhány újgazdag strapás kifosztását tekinti céljának, hanem a könnyű pénzszerzést. Pénzt meg onnan könnyű szerezni, ahol sok van, azaz ahol nem volt szocialista rendszer.

Azonkívül ne felejtsük el, hogy amíg csonka hazánkban a XX. század második felében a jóléti hangulatnak - a "gulyáskommunizmus" mítoszának - külföldi hitelből és önkizsákmányolással történő megteremtése is  majd' ötmillió magyar halálába, anyjából való kiirtásába került, addig ott mindenki megszületett, aki megfogant, legfeljebb nyomorékon jött a világra, éhezett, árva, eldobott gyerek lett, de a többség felnőtt, és majd' mind megtanult az árokparton két-három nyelven. Ráadásul a román nyelvújítást is úgy csinálták meg, hogy az albánra emlékeztető ragozású, javarészt török, cigány magyar és szláv jövevényszavakból álló (a beás cigányok által ma is beszélt) nyelvet átlatinizálták, de annyira, hogy a románok tanulás nélkül is megértik alapszinten az olaszt és a spanyolt,  franciául meg megtanultak az iskolában.

Állítólag a kétmilliós szám csak a hivatalosan kint dolgozókra vonatkozik, a valóságban vagy hétmillió román állampolgár is élhet az Unió többi országában, és küldi, hordja haza a külföldön megszerzett, megtakarított pénzt, és épít, vásárol, befektet otthon.

Ez mind érthető és méltányolható, sőt, irigyelhető is, különösen annak fényében, hogy a keleti régióinkból egyre többen járnak át naponta a Partiumba dolgozni, és egyre több építőbrigád csak hétvégekre jön haza Székelyföldről. Végre mi is megélhetjük, hogy úgy dolgozhatunk külföldön, hogy gyakorlatilag nincsenek nyelvi nehézségeink...

Amit viszont nem tudok összerakni, az az, hogy pont  Gheorghe Funar nyilatkozott meg a témában. Az a Gheorghe Funar, aza Funár György, aki állítólag félig magyar (tökéletesen beszél magyarul), félig cigány, azért olyan nagyromán.

12 komment

Címkék: funar román vs roma

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr16222985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2007.11.09. 15:17:32

2002-ben voltam Erdélyben, tánctáborban. Vannak erdélyi barátaim és a változás, ami a lelkükben 2002 óta végbement, meglepett. Akkor még óriási lehetőségnek számított Magyarország számukra, sokan reménykedtek itteni munkahelyekben, abban, hogy átköltözhetnek végleg. Sokan át is jöttek.

Ma viszont? Mintha épült volna egy óriási autópálya a volt Nyugat felé, olyan, amiről Magyarországra elfelejtettek lehajtót építeni. Nem akarnak idejönni, már nem célország, csak tranzitország a mi hazánk. Leírtak bennünket. Valamit nagyon rosszul csináltunk. A diplomás, szakmával rendelkező erdélyi, román fiatal bizony továbbmegy, ha valaki mégis megáll itt, nem tudom, kell-e nekünk igazán. Csak segédmunkát kaphat és azt most Romániában jobban fizetik. Ha meg nem akar dolgozni, akkor mit is keres nálunk? Megfordultak a dolgok pár év alatt, bizony. Mi megyünk át oda dolgozni, éppen, ahogy írod, Kitalátor. Magyarország meg, helyzetét tekintve, nézheti távcsővel a béka fenekét.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.11.09. 15:35:56

A 2005-ös Fekete Mikulás akkor is megkeményítette volna a szívüket, ha nem hagynak le a fejlődésben.
Hogy ne csak az Olaszországi tragédiákról szóljunk: az nem kap valahogy túl nagy nyilvánosságot, hogy Spanyolországban román parlamenti párt működik, arról meg semmi hír, hogy Barcelonában magyar kocsma nyílt, mert egy utca - főleg román állampolgárságú lakosai magyarul szeretnének káromkodni a kocsmárossal is. Így aztán egy debreceni kocsmáros, játékgép-üzemeltető eladta itt az üzletét és a házát, és ott vett hasonló méretűeket. Rokona szerint a tiszta haszon csak az ötszöröse az itteninek, de a család kiadásai összességében kisebbek.

Srí 2007.11.09. 16:25:47

Hova mutat mindez? Mi felé megyünk, Kitalátor?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.11.09. 16:39:26

Momentán úgy tűnik, hogy tyúklépésben megindultuk a szakadék felé, hogy majd áttipegünk...

Srí 2007.11.09. 16:44:10

Nem fogunk áttipegni. Pedig nem vagyok pesszimista, sőt.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.10. 16:33:21

Ezt Hruscsovról mondták, hogy ő olyan volt, hogy két ugrásból akarta átugrani a szakadékot.

Fremen 2007.11.13. 11:22:10

Sziasztok!

Sri, hová megyünk? Mi még sehová, ülünk a gépeink előtt.
Viszont battonyai és dombegyházi emberek tucatjai kénytelenek átjárni Aradra, ahol Karsai József alkalmazza őket az üzemében. Napi 12 órát kell dolgozniuk havi 46 ezer ft-ért.

Nem tévedés, negyvenhatezer ft-ot kapnak havonta.

Így már érthető, hogy miért tátong üresen Battonya legalább 10 most még hasznosítható állapotban lévő üzemcsarnoka.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.11.14. 00:41:39

Kelet-Magyarország maffiafőnökei: Veres János, Baja Ferenc (hehe, a zsurki vodkagyár), Karsai József, et cetera. Ezeket kéne szicíliai importra kivinni, amikor ott túl sok maffiózót elfognak - biztosan remekül beválnának...

Avophagusa 2007.11.15. 20:36:35

SZVSZ Srí arra gondolt, hogy nem fogunk áttipegni a szakadékon, hanem szépen pottyanunk majd bele-fele. Velle ellentétben pesszimista vagyok és már azt is látom miként placcsanunk a lenti sziklákon.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.11.16. 11:34:34

Avophagusa!
Ez nem pesszimizmus, realizmus. A hidat ugyanis rég' eladták, feldarbolva, kióra. A hátunk mögött meg szépen hízik a hóhegy és ha megindul, akkor is belök minket, ha tovább egyensúlyozgatunk a szakadék szélén.
Megoldás, persze lenne. Ha nem tudunk tovább menni lefelé, mert ott a szakadék, induljunk el felfelé. Akkor is, ha veszélyes és nehéz, mert akkor legalább egy kis esélyük támad, hogy kikerüljük a lavinát, vagy találjunk egy védő sziklát.
Csak ehhez a közelmúlt tévútjáról hozott, olykor kedves, de értéktelen, a feljutást gátló kacatokat ott kell hagyni.

Ihajcsuhaj 2007.11.16. 17:08:15

javaslom, e témában óvastam egy jó czikket:

www.gondola.hu/cikkek/56644

Srí 2007.11.28. 23:29:31

Kitali, megírtam a posztot. Olvasd el kérlek.
süti beállítások módosítása