Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

AIDS-világnap december 1-én

2006.11.26. 23:30 Kitalátor (másként) gondolkodó

Pénteken lesz, persze nem az AIDS, hanem az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az utóbbi években kicsit leült ez a prevenció is, de majd most biztosan még abból is vonnak el egy kis pénzt, mert csak. Mint kedves volt idős kollégám mondogatta, ő már megérti a kapitalista gondolkodást is. (A szocialistát mindig is értette, hiszen volt munkatársa a szeme előtt alakult át - bebábozódás nélkül - az MSzMP kutatóintézeti párttitkárából vállalkozó MDF-es önkormányzati képviselővé, aki mellesleg üzleti sikereit ukrán és orosz - természetesen elvtársi kapcsolatokon alapuló – barter-ügyletek révén érte el.) A kapitalista szemlélete, gondolkodása a következő, szerinte:
"Nekem többet ér egy forint az én zsebemben, mint a te zsebedben ezer."
Ha valaki nekem ezek után a baloldaliságot emlegeti a "hazudtak, hogy tovább lophassanak, lopnak, hogy tovább hazudhassanak" bűnszövetkezet kapcsán, az jogosult lesz egy bányászos Valöntájn-napi meglepire: úgyismint szájba b...m egy szívlapáttal.

Az, hogy "csak" ennyi HIV-pozitív és AIDS-beteg van hazánkban, köszönhető elsősorban a kezelésben és hatékony megelőzésben élen járó orvosoknak, ápolóknak, kotonosztó utcai szociális munkásoknak, iskolai kortárs-segítőknek, és a higiénés szemléletet a begyepesedett agyú gyógyászokba erőszakkal is bele erőszakoló ÁNTSz-nek. Utóbbi élt 13 évet, temetése január 1-én várható.

Volt (van?) az AIDS-ellenes küzdelemnek egy markáns, meghatározó alakja, aki nevét (családja miatt) nem, de arcát vállalva győzte meg, elsősorban sorstársait. "János" (volt?) a művészneve. Fiatal volt, értelmes, remek előadó, meggyőző vitatkozó, valamint homoszexuális és HIV-pozitív. Annyira normális volt, hogy én először, bevallom, egy ügyes (olyan álriporter -féle) színésznek tartottam, és annyira jóképű, hogy AIDS-preventori pályafutásának első éveiben az őt körberajongó lányok (medikák és egészségügyi főiskolai hallgatók) közül nem egy vállalta volna őt betegen is, ha át tudta volna nevelni.

Két kép egy kecskeméti szexológiai konferenciáról:

Elhúzódó megnyitó előadás, szünet, rohanok ki pisálni, utána kézmosás, és ha már ott a hideg víz, teleiszom magam a csapból, illetve a markomból. Észre sem vettem, hogy ott van, csak amikor felálltam.
"No, ezért irigyellek" mondta. Elég hülyén nézhettem rá, mert meg is magyarázta. "Én is mindig a markomból szerettem inni a csapvizet, de most már nem tehetem meg, mert bármilyen baktérium - ami neked nem is árt - engem megölhet. Én csak ilyen szarokat ihatok" mondta, ásványvizes üvegét felmutatva.

Mint az első este kiderült, őt is abban a kollégiumban, sőt azon az emeleten szállásolták el, ahol minket. Én kortárs-segítő diákokkal kerültem egy szobába, szembe a fiú WC-vel. Jó kis szoba volt, megcsodáltunk ott egy szökőévi naptárat, ami minden napra más-más pozitúrát javasolt. Rendesek voltak, mert a "kerékpáron, menet közben" megoldást február 29-re rajzolták...
Az ajtónk nyitva maradt valahogy, és megláttam, hogy "János" röhögve jön ki a budiból. Behívtam, hogy bemutatom a szobatársaimnak, akik még nem ismerték (csak a 2. napon adott először elő) de levegőt is alig kapott, úgy nevetett.
- Mi van veled? - kérdeztem.
- "Gyerekek, ilyen még nem történt meg velem. Ahogy fejezem be kis dolgomat, elkezdtem olvasgatni az "elmés" csempe-feliratokat, hát látom, hogy az én piszoárom fölé az van írva, hogy "Vigyázz, kezedben tartod Magyarország jövőjét!" Gyerekek (mondta, mutatta, és rázta a nevetés), ilyen lenne Magyarország jövője?"

Ekkorra már a sok nevetéstől (?) furcsán fénylett a szeme sarka...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr4519326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skorpió 2006.11.27. 14:56:01

Tetszik a lap, nekifutásnak nem rossz. A szerkesztőnek meg annyit, hogy úgy látom nem hazudtolja és tagadhatja meg önmagát, ugyanaz mint régen. Ennek kiváltképpen örülök, mert manapság sajnos nem ez a jellemző az emberekre. Az aktuális témához meg annyit, hogy bizonyára az AIDS elleni, vagy megelőző propagandát a TESCO és CORA bevásárló centrumok biztos szívesen el fogják vállalni két mosópor reklám között. Fel a fejjel! Bujdosó atyánk januártól "nyugodt lelkiismerettel" levonulhat a politikai színtérről. A munkát elvégezte (hogy rohadjon meg elevenen!).

Skorpió 2006.11.27. 19:48:40

Most valahogy így néz ki Magyarország, való igaz. Nem hazudott a felirat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2006.11.29. 09:48:56

re Skorpió 2006.11.27. 19:48:40
Nem, Jóbarát, remélem nincs igazad!
Sötét és sz...os helyzetben remélem, csak most van a haza, és előbb-utóbb rátalál az igaz útra. Csak előtte kicsit tájékozódni kellene...
A másik dolog, hogy ezért sem kapok pénzt, de nekem így is megérné, ha a fogyasztás bálványtemplomaiban december 1-én ingyen, vagy 1 Ft-ért osztanának kotont, az év többi részén meg lenne TESCO Gazdaságos vagy WINNY, vagy Spar vagy bármi más "minőségű" 10 Ft-os gumi, hogy a kispénzű tinik is meg tudják venni, mert ennek hiányában a prevenció kihűlése várhatóan rövidesen robbantja a HIV elterjedését.
(Tudjátok mit kell a "romáknak" gyártott ingyenkotonra írni? (Majd ha telik olyanra is...)
"Húzd rá cigány""

Skorpió 2006.11.29. 18:26:08

Ismerem a szakmádat, tudom, hogy nem kapsz ezért egy k....tt kanyit sem.
Sajnos a gyártó és kereskedelmi cégek nem lesznek oly kegyesek, hogy ezt
az egyszerű, olykor igen csak szükséges eszközt ennyiért osztogatnák,
vagyis megvehető lenne.
Megint csak sajnos, hogy a jelenlegi egészségnevelési politikánk egy
kalap szart sem ér, mert ahhoz pénzt is kellene társítani. Legalább
annyit mint egy politikai kampányhoz. De ne is annyit, csak az 1/1000-ed
részét. Már akkor is többet lehetne csinálni, többet fel lehetne mutatni
(mint fejlődést), mint atyjaink a parlamentben. És akkor még nem
beszéltünk az iskolai étkeztetések, gyermekétkeztetésekről, a
szűrővizsgálatokról, meg ami az én csőrömet b...a, az egészségügy
átszervezése, vagy ahogy ezt furcsán feri mondaná REFORM-ja. Ez ugyanis
egy új szó a magyarban, régen ezt leamortizálásnak, leépítésnek,
szétzúzásnak, tönkretételnek nevezték. De hát haladnuk kell a kórral,
csak valahogy szembe kellene fordulni.
Te kitalátor, úgy látom optimistább vagy nálam. Irigyellek!
süti beállítások módosítása