Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Daktari

2011.11.09. 13:05 Kitalátor (másként) gondolkodó

Most a szúrások elől mindeddig rendkívül ügyesen elhajló obsitos kardmestert és doktori disszertációját fincogtatják a megmondóemberek. Én nem tartom kizártnak – nem is ismerem a "doktori cselekmény" részleteit – hogy nem is teljesen alaptalanul. Ez a támadás azonban a támadó liberálbolsevik elitre, a "nómenklatúrára" nagyon is visszaüthet. 

Elnökünknek a részben már önálló tudományos kutatásra való képességeit, tudását, készségeit bizonyító disszertációját nem olvastam, szemben több más, mások által benyújtott és elfogadott művel. Én nem rendelkezem tudományos fokozattal, elsősorban azért – férfiasan bevallom – mert eddig egyetlen munkakörömben sem kényszerültem valódi nyelvtudás (vagy hamis nyelvvizsga-bizonyítvány) megszerzésére.

Eddig írtam egy egyetemi diplomadolgozatot, majd egy főiskolai szakdolgozatot (az akkori főnökömnek), aztán egy doktori disszertációt egy külföldi haveromnak, végül egy posztgraduális (mérnöktanári) szakdolgozatot magamnak. Az irodalmi áttekintések készítésekor mind a négy dolgozat esetében alaposan beleástam magam az adott egyetemen/főiskolán hasonló, vagy legalábbis kapcsolódó témákban írt művekbe. Aztán ha a szövegükből is használtam fel, akkor feltüntettem forrásként, de ha csak a forrásmunkákat néztem ki, akkor meg nem. 

Megtapasztaltam, hogy kétfajta disszertáció létezik, (vagy legalábbis a kommunista diktatúrában nálunk kétfajta létezett). Nem, nem az általuk kapható cím és rang szerint. Vannak azok a művek, amelyeket azért készítettek és nyújtottak be, hogy – leginkább eleget téve a pártvonalon már megelőlegezett bizalomnak – a karrier következő lépcsőfokára juthassanak, és bizony van egy másikféle, a "megszállott" kutatók dolgozata, amelyek az illető valamelyik kutatását végre előírásos formába öntve terjesztik elő. Az első, a karrierépítő sokkal gyakoribb. Ezek úgy készülnek, hogy a belső opponens odaad a jelöltnek – rosszabb esetben a titkárnőnek – két-három, közel hasonló témában írott diplomadolgozatot vagy szakdolgozatot, azokat a doktorandusz vagy a titkárnő, legjobb esetben valamelyik nyugdíjas kolléga összedolgozza és megalkot egy találó, lehetőleg hosszú, és minden nem specialista számára gyakorlatilag érthetetlen címet. Az irodalmi áttekintés a diákoktól simán átvehető volt, az anyag és módszer szintúgy, az eredmények pláne, és az értékelésükkel sincs (nem volt) általában gond, szerkesztés és kézügyességkérdése. A legnagyobb problémát az összefoglalás megírása szokta volt okozni. Olvastam és használtam én forrásként olyan disszertációkat is, amelyekben még az összeszerkesztésre sem fordítottak energiát, amelyekben egymás után rakták még a forrásmunkákat is, kétszer-háromszor elölről kezdve a kronológiát. A legdurvább – amit én láttam – egy olyan professzoré volt, aki sok-sok éven át volt az MSzP országgyűlési képviselője. Három hallgatói diplomadolgozat könyvkötészeti eljárással egyesítve, nyögvenyelős összefoglalással.

Nincs egyedül.

Nagyon visszaüthet még, ha az eddigi "status quo"-t, az össznépi kussolást eldobjuk, és minden prominens személyiség disszertációját (és annak előzményeit) felülvizsgáljuk. A pártállam lényegét átmentő nómenklatúrának akkor meg kellene vonni szinte egészében és visszamenőleg a kiemelt nyugdíját, és nagyrészt érvénytelenné válnak az egyetemek, főiskolák diplomái is, hiszen azokat jogosulatlan, arra méltatlan rektorok és dékánok írták alá (a szocialista diplomák külföldi ("nyugati") elismerésének amúgy is ez volt a legfőbb akadálya állítólag)...

9 komment

Címkék: plágium csalás doktori disszertáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr213365715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.26. 11:36:06

Ez végülis ma sincs nagyon másképp.
- hallgatóknak vizsgakövetelményként kiadott fordtásokból "cikket író" tanár...
- főnöknek diplomamunkát (vagy épp beadandót) ró beosztott
Ez ma is van.
És gondolom elég sok "nagyember" ma is csak azért kap végzettséget, mert valakinek a valakije.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.26. 11:38:43

Egyébként nem nagyon zavarna, ha a kamu szakdolgozattal/doktorival rendelkezőktől elvennék a végzettséget.
Jó lenne, ha véget érne a következmények nélküliség.

Amúgy a végén említett tanárok, felsőoktatási vezetők, stb., közül elég sok megmaradt mostanra is. Az elveik is.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.01.26. 12:10:20

@ColT: No ez az! Ha jól tudom, nekem mindkét diplomám érvényes ilyen szempontból (rektorok is, dékánok is, konzulens is és a bírálók is maguk alkották meg dolgozataikat), de mit csináljanak azok, akik nem? Gyáva módon nem merem ideírni annak a főiskolának a nevét, ahol az említett elvtársúr volt a rektor, még ma is hosszú keze van, ha jól tudom, nem számított idegennek a III. ügyosztályon sem...

Sokorai_Atala 2012.01.26. 12:13:45

Támogatom az ötletet. Tudom, van erre az ellenzéknél egy teljes "osztály", akiknek az a dolguk, hogy találjanak valamit. És ezt ők nagyon jól csinálják, nagy a tapasztalatuk ebben, tekintettel az elmúlt 40 évre (mármint arra a 40 évre gondolok). Viszont, meg kell-e várni egy másik kormányt, hogy az akkori (jövendő) ellenzék is elkezdje használni ezt a fegyvert? Vagy hamarosan másokról is hasonló történetek fognak felbukkanni?
Értem én, hogy most kit "csíptek nyakon", de lehet tényleg széjjel kellene nézni egyéb polcokon is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.26. 15:02:49

@Sokorai_Atala: Tök jó lenne egy olyan kormány, akiknek nincs vaj a füle mögött. Akkor talán nem bulvárpolitika lenne, és nem köztörvényesek vezetnék az országot.

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Nem mennék ilyen messzire. OK, amit aláírt, mardjon érvényes, de aki nem maga írta, az adja vissza a címet. Különben túl nagy káosz lenne itt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.01.26. 16:04:04

@ColT: "OK, amit aláírt, mardjon érvényes, de aki nem maga írta, az adja vissza a címet. "
Ez nem megy, állítólag volt olyan a háború után, hogy egy ügyes felvidéki fogorvos Pesten állt munkába, azt állítva, hogy megsemmisültek a papírjai. Jól dolgozott, okos és törekvő volt, bekerült az egyetemre (SOTE), sőt mi több, professzor lett, és rektor is legalább egy cikluson át. Már készült a nyugdíjba, amikor a papírmunkával megbízott titkárnője túlbuzgóságában az akkori csehszlovákiai fogorvosképző egyetemet (talán Prágát mondott be az elvtárs) is megkereste, hogy az a jogviszony is beszámítson. Ott borult ki először a bili, aztán kiderült, hogy az egész egykori Csehszlovákiában nemhogy nem végzett, de nem is kezdett ilyen nevű ember orvosi egyetemen. A csavaros eszű tótok viszont a személyi adatai alapján meg is találták, hogy valójában csak fogtechnikusként végzett.
Már indult volna a bakterház, fegyelmivel meg bűnvádi eljárással, mindennel, amikor kisütötték, hogy az nem lesz jó, mert akkor érvénytelen legalább egy ciklusnyi orvos és fogorvos diplomája, ezért gyorsan díszdoktorrá avatták, kapott egy pártfegyelmit és elhúzhatott a sunyiba. Aki mesélte, maga is fogorvos (Moldovának az egyik könyvében is szerepel), nem állítom, hogy egyáltalán nem hazudós, azt sem, hogy nyak fölött minden rendben van nála, sőt azt sem, hogy nem szervezte be egy ország sem a titkosszolgálatába, de pusztán a poén kedvéért ritkán hazudott, és az ilyen titkokat azért mesélte, hogy információkat szedjen ki az ismerőseiből.

Sokorai_Atala 2012.01.26. 18:18:18

@ColT: nehéz ügy, pár generációnak fel kell nőni.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.02.02. 14:37:31

Tiszta szerencse, hogy az én címemet nem fenyegeti veszély!
süti beállítások módosítása