Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Püspökszentelés

2008.07.02. 00:12 Kitalátor (másként) gondolkodó

Hajdúdorogon június 30-án, hétfőn - XVI. Benedek pápa döntése értelmében - püspökké szentelték Kocsis Péter Fülöp szerzetes áldozópapot, és beiktatták a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöki méltóságába és kinevezték a Miskolci Apostoli Exarchátus ad nutum Sanctae Sedis apostoli kormányzójává. A püspökszentelésen és beiktatáson prezideált és a szentbeszédet mondta Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa. A Szent és Isteni Liturgiát vezette és a püspökszentelést végezte Keresztes Szilárd kiérdemesült püspök, apostoli kormányzó. A társszentelő püspökök Ján Babják érsek, eperjesi metropolita és Milan Šašik püspök, munkácsi apostoli kormányzó voltak. Az új püspököt Juliusz Janusz apostoli nuncius és Erdő Péter bíboros prímás köszöntötték. A püspökszentelésen részt vett ötven püspök, azaz a Kárpát-medence magyar római katolikus és az egykori Magyarország különböző nemzetiségű görög katolikus püspökei, szerzetesi elöljárók, több mint 200 magyar görög katolikus pap.

A szertartás felemelő és megindító volt, az Ég pedig kegyes a nagyszámú, több mint kétezres hívősereghez, mert a bevonulásra elfutott a levegőt felfrissítő, a port elverő zápor, a több, mint három órás liturgia alatt pedig enyhén szellős, nem túl meleg időjárás volt, bár a végén nemcsak az újszentelt püspök mutatta meg magát a templomból kiszorult (a szertartás látványát óriáskivetítőkön követő, abba „kétszeresen imádkozva”, azaz énekelve bekapcsolódó) híveinek teljes pompájában, hanem a fényes Nap is. Aztán amikor szétoszlott a tömeg és elindultak a hívők autói, egy újabb zápor mosta tisztára a kisvároska levegőjét.

Az eseményről két ok miatt tudósítok ebben az „Ajánló” rovatban. Az egyik csak technikai, ugyanis még mindig nincs Hitélet rovatunk. A másik, a fontosabb ok pedig az, hogy figyelmetekbe és imáitokba szeretném ajánlani Fülöp püspök atyát! Viszonylag fiatal kora ellenére – hiszen 1963-as születésű – imáival, lelki vezetésével, szelíd következetességével máris sok embernek segített, és fog is segíteni, rítustól, sőt felekezettől függetlenül is.

Az is érdekes, hogy ez hétfőn éjfélig nem volt hír a magyar sajtónban,a belföldi hírek között. Az Indexben a Meg akarják menteni Budapest legszebb patikáját, Mennyi pénz jár Tocsiknak a sikerdíjból?, A permetezés a ciánnál is veszélyesebb, Suba alatt megduplázták a BKV megbízott vezérigazgatójának bérét, Nem engedi megnyitni az M0-s hidat Újpest, Mindenki csatlakozni akar a Magyar Gárda peréhez, Leváltották az egri és a hatvani rendőrkapitányt, Holnaptól nyolccal több város lesz Magyarországon, Sólyom visszadobta a Balaton-törvényt, Több pénz jár az egyházi iskoláknak, Őszre halasztották a Gárda-pert, Marad a kordon a Parlamentnél című hírek szerepelnek ma. A megyei hírportálon, a HaOn-on sem szerepel a hír, szemben például azzal, hogy „Négylábú csirke született Földesen”. Úgy látszik az is fontosabb, mint egy holmi püspökszentelés. Pedig úgy is vehetnének, hogy egy kisebbség ügye, hiszen a mai Magyarországon kb. 300 -330 000 görög katolikus él, és a vallásukat gyakorló katolikusok is kisebbségben vannak. Azt sem lehet mondani, hogy nem volt elég színes az esemény… Egyedül a Nemzeti Szavak adott hírt néhány órán belül a felemelő eseményről és Magyar Kurír adta közre amég aznap este a Dokumentumok rovatban Leonardo Sandri bíboros szentbeszédét, valamint Erdő Péter bíboros prímás és Juliusz Janusz apostoli nuncius köszöntőjét.

Pedig nemcsak az volt érdekes, hogy az új püspök milyen meghatottan tette le hitvallását és esküjét, és nemcsak az, hogy a „kiérdemesült” püspök milyen kemény szavakkal gyakorolt önkritikát – keménysége, olykor nem elég emberségessége miatt. Mint az egyik papné megjegyezte: „Ezt tudtuk róla, de azt nem, hogy ő is tudja magáról!” No de a múltat archiváljuk és tanuljunk belőle – nem, eltörölni mások akarják – de próbáljunk meg élni. Mert tennivaló bőven van, és ez nemcsak Fülöp püspökre vonatkozik. Elég sűrű programja lehet máris, de aki találkozni szeretne vele, megteheti július 12-én reggel 9 órától Debrecenben, a Csapókerti Szent Péter és Szent Pál apostolfejedelmek tiszteletére felszentelt templomban, amikor az utrenye (reggeli istentisztelet) keretében felszenteli a fiatal egyházközség új harangját. Az ünnepség utáni családi napot rendeznek.

6 komment

Címkék: püspökszentelés görög katolikus kocsis fülöp

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr3548929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2008.07.02. 12:49:26

:)
jó kis bejegyzés! :)

tényleg szép lehetett... fényképeztél is?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.07.02. 14:23:49

Sajnos a fényképezőgépünk elhunyt, de több profi színvonalon dolgozó pap, kispap fotózott, és az egyházmegye hivatalos média-szakértője, Kondás Sándor a nyíregyházi Kölcsey televízióval együtt rendes filmfelvételt is készített a mintegy három órás szertartásról.

Volt ott ám csúnya látvány is, nemcsak szép: egy gyászhuszárszerű fekete ruhás kopasz öregember, aki úgy néz ki, mint egy kalapját veszített mérges gomba.Politikus korában is szívesen járt Hajdúdorogra, Máriapócsra és egyéb, görög katolikus helyszínekre, rendezvényekre. Teljes joggal, mert származása alapján közénk tartozik. Diabétesztől meg láttam én már embert tőle jobban is elhülyülni, ráadásul a hatalom is kikezdi az idegrendszert, és amikor utóbbi miatt a legnagyobb szüksége lett volna rá, meghalt a gyóntatója. Amióta politikusból újra "sztárügyvéd" , azaz nyugdíjas lett, alig néhányszor használta fel a bulvármédia Orbánozásra, alig néhányszor csináltak majmot belőle. De ott úgy láttam, tisztességesen viselkedett.

Nagy a pásztorbot fegyelmező ereje!

tilona 2008.07.02. 15:17:51

Köszönet a cikk írójának!
Jó, hogy valaki erre is gondol!
A Kondás Sándor-féle felvételről esetleg lehet tudni valamit? Közvetítve lesz vagy elérhető valahogyan?
Minden jót!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.07.02. 21:25:40

Biztosan készül műsoros dvd is, és valószínűleg le is fogja adni valamelyik tévé. Ha megtudom, kirakom a hozzáférést a Nemzeti Szavakra (nemzetiszavak.net).

Ott voltál Te is? Ismerjük is egymást esetleg személyesen?

tilona 2008.07.06. 08:02:23

Sajnos nem voltam, nem sikerült eljutnom, mert ütközött más fontos dologgal. De egyébként dorogi vagyok, meg szívügyem is a hitem. Nem tudom, hogy ismerjük-e egymást, mivel én sem tudom, ki vagy.

Belics Éva 2008.07.17. 15:24:05

Szia Zoli!
Most jöttünk haza a zsolozsmás táborból, Irotáról. Emlegettünk Titeket is. Fülöp püspökünk imádkoztott velünk. Felemelő volt, főleg a püspöki liturgia.
Amit a szentelésről írtál, teljesen egyetértek Veled. Én is végignéztem minden hírforrást. Mondhatjuk felháborító, de ez a csoda csendben nyílvánult meg. Az ereje viszont nem hagyható figyelmen kívül. Fülöp püspökben egy erős főpásztor jelenik meg. Nem véletlenül támadja a hitgyüli nevű nem keresztény szekta is.
Egyébként kiadták DVD-n a püspökszentelést, szerintem a parókiákon beszerezhető (2db lemez 1500 Ft)
Éva
süti beállítások módosítása