Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Örömzene

2008.01.19. 18:50 Kitalátor (másként) gondolkodó

Mishmesh, alias Dorka blogján hallgattam egy kis zenét, (update: kettőt) ami felidézett számomra egy múltszázadi élményt a Vadkeletről.

Voltam egyszer Kisvárda környékén egy olyan falusi lagziban, ahol a vőlegény zenész volt. (Nem, nem cigány. Az is élt a faluban és a környékén is bőven, úgyhogy miattuk tért át a nép a szőlő Lenz Moser féle félmagas lugasos művelésrée, mert az akácfából készített karókat a cigányok minden télen következetesen kilopták, a betont és a drótot akkor még nem "gyűjtötték". Volt sok, a főút átépítése miatt művelésből kivont, gazdátlan, akácjövedékekkel borított terület, ahol ők is gyűjthettek volna nyugodtan, de az nem volt télen nekik elég száraz.) Ez még a '80-as évek elején történt, amikor még ez a fajta "világzene" ki sem volt találva, vagy mi nem hallottunk róla, és a népszórakoztatást még nem fertőzték el a dobgépes lakodalmas (Lajos) rockok, és a korlátolt agyakhoz a maguk végtelen ciklusával illeszkedő hangeffektusokból számítógéppel kikevert tüctüc diszkózajok.

Éjfél elmúlt, menyasszonytánc megvolt, a menyasszonyt kivitték (vagy négyen, mert kb. a 8. hónapban volt), megvolt az utolsó szokásos nagy körbekínálás, aminek nem lehet ellenállni (el sem tudjátok képzelni, hogy csúszik a sült kolbász diótortával a bivalyerős almapálinkára), a gyerekek és az idősebbek szépen hazamentek.

No akkor kezdődött az igazi buli. Zeneszünet addig sem volt, ha valaki elfáradt, vagy bármi miatt kiállt, rögtön más állt be, hisz' a vőlegény meghívta a régi zenész-barátokat. Volt ott vagy négy bandányi muzsikus, családostól.

Elkezdtek igazi örömzenét játszani, teljesen improvizálva. Sorban lejátszottak valami motívumot: na abban aztán volt minden, a vad szittya pentatontól az orosz népdalokon át a lágy valcerig, a magyar nótáig, az akkor és azelőtt divatos pop- és rock-számokig és a „fekete” zenéig. Természetesen cigány dallam ugyanúgy volt közte, mint kretzmer, hiszen a közismert munkásmozgalmi indulók talán kivétel nélkül kissé átalakított jiddis népdalok (a már régebben is említett Laci barátom egy csendes nyári éjszakán, pár üveg sör mellett elénekelte nekünk majd’ mindegyik munkásmozgalmi nótát, úgy ahogy ismerjük, és úgy, ahogy eredetileg szóltak; az oly méltóságteljesen hömpölygő munkás(őr) gyászinduló pl. eredetileg egy vidáman nyavalygó varsói menyasszony-búcsúztató volt), a zenészek között meg volt pár cigány is. A többiek először csöndesen kísérték, és aztán kezdődtek a variációk, a „feleselések”, amíg ki nem fulladt a szólista. Utána csere, új szólista, új hangszerrel, új motívummal. Igazi élmény volt, de reggel hatkor szétzavartak minket…

Az eseményről felvétel nem készült, de azt az élményt a résztvevőktől senki nem veheti már el.

4 komment

Címkék: zene vadkelet

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr55303552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorka · http://dorkablog.blogspot.com 2008.01.19. 22:28:44

Imádom az ilyen bulikat..Voltam ám én is örömzenés lagziban, Sátoraljaújhelyben, a Diófában. felejthetetlen volt, és rengeteget énekeltünk. Ott is volt minden, amit el tudsz képzelni, cigánynóta, magyar nóta, hávánágilá, meg mintamókus is:)Sőt,valami kozák induló is rémlik, és olaszul a Bandiera rossa, meg a "ha partizán vagy, vigyél el innen Bella Ciao stb..Végül persze a kék nefelejcs, sírva...(megjegyzem, a megyasszonynak itt is helyre kis pocakja volt, a vőlegény meg majdnem felgyújtotta a nadrágját véletlenül.. De jó volt..

Mdorka 2008.02.04. 05:47:46

Kitalátor:
Nem gyomláltalak ki. Azt sem tudom, honnan, és mit. Valamelyik nap saját hsz-eimet nem engedte át a blogmotor..
Szóval bármelyhozzászólásod eltűnik nálam, az NEMÉNVÓTAM!

Mdorka 2008.02.04. 19:21:13

És akkor már az életben nem fogom megtudni, hogy mit tetszettek odaírni?? :)

Mdorka 2008.02.04. 20:02:59

Az én hozzászólásom meg nem jelenik meg oldalt.
Bloghu és blogspot fogják meg egymás kezét,és monnyanak le..
süti beállítások módosítása