Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Katolicizmus és magyarság?

2007.12.03. 22:33 Kitalátor (másként) gondolkodó

A Bombagyáron egy kis fogalmi zavar támadt a címben jelzett kérdés kapcsán a hozzászólásokban, a vallás és a hit fogalma keveredett. Vallásként a transzcendens hit meghatározása szerepel. Pedig a vallás az más, az magyarul a "vall” szóból ered, akkor is, ha esetleg a az angolok és az angol Wikipédia nem képes a különbségtételre.
 

Egy mondat a görög katolikus egyház liturgiájából, az áldozás előtti imából talán megvilágosít mindenkit:

"Hiszem Uram és vallom, hogy te vagy valóban Krisztus, az élő Istennek fia, ki a világra jöttél üdvözíteni a bűnösöket, akik között az első én vagyok."

A hit magyarán nem látszik, nem érzékelhető általában, a vallás viszont a hit megvallása, látható, hallható. A Credo, a Hiszekegy például konkrétan erről szól.

Az összefüggés nem zárt a két fogalom között, hiszen hihet valaki úgy is, hogy nem vallja meg hitét, nem gyakorolja a vallását (gyávaságból, kényelemből, a szent egyház és a gyarló papság butaságból adódó összecseréléséből, vagy akár hiteltelen vallásossággal való meghatározó találkozás miatt), és olyan is van, aki intenzív vallásgyakorló, de valójában ez csak „megélhetési” szerepjáték a részéről, és egyáltalán nem hisz, vagy legalábbis nem abban hisz, amit megjátszik.  Politikusok és vallásos rezsimek karrieristái között gyakori betegség.

A magyarság még jóval a honfoglalás előtt találkozott a kereszténységgel, a honfoglalók nem jelentéktelen hányada az akkor még tényleg egyetemes (=katolikus) és igazhívő (=ortodox) keresztény egyház keleti "tüdejének" tagja volt, és a honfoglalás után intenzív térítő munkát végeztek. A Szent István által hozott politikai döntés, amely viszont Rómához kapcsolta Bizánctól a magyarok helyi egyházát és latin rítusú hittérítőket is hívott a sámánok vezette, szkíta hagyományokhoz és esetleg más természetvallásokhoz, sőt lehetséges, hogy az egykori kazár törzsszövetségből közöttük maradt, zsidó vallásra áttértekhez tartozókhoz, egyetlen dolgot eredményezett: a magyarság megmaradását. Bizánc csak vazallus-államként, törzsként fogadta el az egyházának a hierarchiájához tartozó népeket, a római pápának viszont jól jött egy független ellensúly a német-római császárral szemben.

Ezen okok mint a magyar egyházszervezet példátlan Nyugaton. Az esztergomi érsek keleti patriarchai jogokat kapott (pl. királykoronázás, vétójoggal), és kivételes volt az is, hogy eleve két érsekség jött létre. Sajnos a kalocsai érsekség alapító levele nincs meg.

A két rítus sokáig párhuzamosan létezett az országban és a köztudatban. Az 1054-es dátumra datált egyházszakadás hatása nem jutott el hozzánk sokáig. Tudtak ugyan róla, de a Szabolcsi Zsinaton nem véletlenül szabályozták a papok nősülését és a böjti fegyelmet a görög rítus szerint, és nem véletlenül fenyegette meg Mátyás királyunk a Rómát azzal, hogy a kettős keresztet a címerben hármas keresztre cseréli.

A keleti kereszténység szinte teljesen a reformáció-ellenreformáció áldozata lett hazánkban, mivel a török hódításnak lett áldozata a rítus követőinek a többsége (a megmaradtak akik elmenekültek meg összekeveredtek részben a nemzetiségekkel), és a prédikátorokat képző svájci, német- és németalföldi egyetemek ugyanúgy tájékozatlanok voltak a keleti kereszténységről, mint a római katolikus papokat képző hazai és nyugati szemináriumokban. Sokan a reformáció térnyerését és a kálvinizmus kivételes nemzeti egyházként történő megerősödését is azokkal a néphagyományokban élő emlékekkel magyarázzák, amelyeket a reformáció visszaidézett, tehát a közöttük élő, közösséget vezető családos pap, illetve lelkész, a két szín alatti áldozást visszaidéző úrvacsora, és főleg a nép nyelvén folyó vallásgyakorlás.

A modern nemzetfogalom kialakulásában is nagy szerepet játszott a katolikus egyház, és a két fajta totalitárius szocialista diktatúra idején menedéket jelentett a magyarságnak, a szépségnek és a jóságnak, különösen a II. Vatikáni Zsinat után, amikor több, mint ezer év után szinte(!) általánossá vált a nép nyelvén megvalósítható vallásgyakorlás.

Ugyancsak jelentős érdemei vannak a katolikus egyháznak is (természetesen a református mellett) a határokkal kirekesztett magyarság identitásának megtartásában. Aki volt már augusztus 20-án Székelyföldön, és elment templomba is, az tudja, miről beszélek. Persze, hibákat, bűnöket is elkövetnek, mint például a római katolikus vallású moldvai csángók és a görög katolikus vallású gyimesi csángók feláldozása a XX. században, talán a békesség kedvéért.

A "rendszerváltás" utáni megújulásban is elévülhetetlenek az egyház érdemei. Nem  véletlen a szabadkőművesek, az amerikai alapítású újprotestáns szekták és a szcientológusok intenzív ellen-offenzívája, főleg a média különböző eszközeivel, és pénzügyi-jogi szabályozással. A katolikus iskolák diákjaiból csak kevesen válnak engedelmes fogyasztókká, bolsevistává, anarcho-liberálissá, bár előfordul az is, Sztalintól Fidel Castron át Kókáig, és Bassel Ferenc Zsoltig, bár ők is inkább etetők (voltak), mint fogyasztók.

9 komment

Címkék: vallás hit magyarság gondolatébresztő katolicizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr73251474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cazzatore · http://bitumen.cyber-poll.hu 2007.12.04. 18:58:50

Köszi a választ, elég kimerítő. A honfoglalás előtti keresztény-magyar kapcsolat szerintem elég ingoványos talaj, mely a \\\"nem volt\\\" állásponttól egészen a \\\"Jézus magyar volt\\\"-ig terjed (olvastam már ilyet is meg olyat is jópárat, állítólag mindegyik \\\"elismert történész\\\"), szóval erről inkább nem szállok veled vitába, inkább kijelentem hogy amíg az időgépet nem találják fel, addig az egyiknek se hiszek. Viszont az ősi \\\"pogány\\\" hitvilág, illetve kultúra igencsak érdekelt volna, azt pedig tagadhatatlanul a kereszténység nevében pusztították el. Jó tudom, én bajom. A másik amibe belekötök, az a \\\"a szent egyház és a gyarló papság butaságból adódó összecseréléséből\\\" kitétel. Alapvetően az a bajom vele, hogy \\\"kívülről\\\" sajnos csak a gyarló papság látszik, továbbá a (földi) egyházat is emberek alkotják fejétől a farkáig (a túlvilágon meg ki tudja, mi van), ezáltal én nem látom indokoltnak a \\\"szent\\\" általánosítást rá vonatkozóan. Bár ez a \\\"szent\\\" szó is legalább olyan csúszós téma, mint a \\\"vallás\\\" jelentése az egyes emberek számára...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.05. 08:38:08

Én valami olyat mondtam a papunknak, amikor beszélgettem vele (én római katolikus vagyok, nem görög, mint Kitalátor), hogy "a szentegyház legyen szigorú, de a papja ne". Valóban, a hívő a papot látja-értékeli. Ugyanakkor nekem az a véleményem, hogy az egyházi erkölcsi elvárást (ami a római katolikusoknál tán a legkonzervatívabb) leszállítani nem szabad. Mégpedig azért nem, mert az eredeti elvárást nem tartják be az emberek - mindig megvan a saját magunkkkal szembeni engedékenység, és azt mondjuk, hogy a norma kissé megszegése még belefér, nem lehet mindenki tökéletes. Amíg a norma szigorú, nincs gond, mert a vallásos átlagerkölcs még mindig példamutató lehet a többiekéhez képest. Amikor viszont a norma lazul, nem annak betartása fog bekövetkezni: hanem az, hogy a magunkkal szembeni engedékenység ugyanolyan marad, tehát a lazább normától is épp akkora távolságot tartunk majd be. Ez pedig szerencsétlen folyamat lenne.

Az egyház tehát maradjon szigorú: ne támogassa a fogamzásgátlást (mi megengedjük magunknak, mert kis bűn az). Ha támogatná, esetleg az abortuszt is megengednénk magunknak?...

Ugyanakkor szerencsés dolog, ha a pap maga megértő, szelíd és értelmes. Az inkvizítor-papok nemhogy nem érik el céljukat, de elrettentik a híveket...

Cazzatore · http://bitumen.cyber-poll.hu 2007.12.05. 20:40:12

Jah ezért mondom én is mindig, hogy szükség van egyházra, mert kell valaki, aki pokollal fenyegeti azokat az embereket, akik maguktól nem tudnának viselkedni :) Viccet félretéve, szerintem attól még élhet valaki úgymond "Istennek tetsző" életet (akár keresztény szempontok szerint is), hogy nem tartozik semmiféle egyházhoz, nem jár vasárnaponként templomba, stb... Más kérdés, hogy pl. én ha valaki megkér, hogy segítsek neki, segítek, ha megkér, hogy adjak, akkor adok (persze van annyi eszem hogy amikor a csöves le akar tarhálni pénzzel hogy kajára kell, akkor melegétel utalványt adok neki :) ), soha nem támadtam meg senkit (harcművészet alapja), viszont én onnantól kezdve, hogy velem valaki ok nélkül kibaszik/átver/megtámad, nem ismerek olyat, hogy kegyelem vagy megbocsátás. Szerintem igenis az viszi előre a világot ha a bizalmunkkal visszaélő embereket eltakarítjuk belőle, nem pedig az, hogy egy oldalon hirdetjük az ellenségeinknek való megbocsátást, a másikon meg folytonosan támadjuk azokat, akik nem értenek velünk egyet... Szerintem minden embernek kell adni egy esélyt, hogy bizonyítson, de csak egyet. Ezzel szemben a kereszténység a tanításaiban annak adna további esélyt aki már azt az egyet eljátszotta, amit kapott (vö. tartsd oda a másik arcod / mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek / stb), viszont azoktól tagadta meg annak az egy esélynek is a jogát, akikről később kiderült, hogy igazuk volt (vö. Galilei visszavonatott tanításai). És ez szerintem természetellenes...

Fremen 2007.12.23. 22:48:32

Ehhez mit szólsz CheSaCo?

kuruc.info/r/1/19654/

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.12.25. 22:11:23

Mit szólnék?
A cikk meglepően keveset torzít, ahhoz képest, hogy eredetileg az MSzMP Megyei Végrehajtó Bizottságának a lapja, illetve annak örököse írta. Az, hogy egy Naplós vagy egy Kurucinfós bértollnok nem tudja, vagy nem akarja tudni, mi a különbség a polgármester és a jegyző között, nem is lep meg.
Bármilyen köztéri objektum felállításához - főleg, ha az magasabb, mint 2m - sok engedély kell. Először is a tulajdonos hozzájárulása, amit - vélhetően - ideiglenes közterület-használati engedély formájában - a Közterület- és Piacfelügyelet adott ki. Kellenek aztán egyenlőre, január 1-ig olyanok, hogy építési engedély, szakhatósági és közmű-szolgáltatói hozzájáruló nyilatkozatok, az építési engedélyhez a szomszédok hozzájárulása, és ugyebár, mivel a saját területére senki sem adhat ki építési engedélyt, a közigazgatási hivatalnak egy másik eljáró hatóságot kell kijelölnie.. Amennyiben a közúttól kevesebb, mint 10 m-re van, aabban az esetben a közút kezelőjének a hozzájárulása is szükséges, és amennyiben bármilyen, helyi vagy országos védettség alá eső épített, esetleg természeti örökséget, értéket érint, akár csak a közelsége, szomszédossága kapcsán is, azoknak az engedélyét is be kell szerezni.
E két utóbbi nehézség tudtommal ott - az egykori Nagyváradi utca helyén, amit a Nagyállomással együtt amerikai bombák pusztítottak el értelmetlenül, civilek ezreinek életét kioltva - nem áll fenn, viszont "A" kategóriás épített közpark, tehát a növénytakaró megbontását és rekonstrukcióját a parkfenntartóval is egyeztetni kellett volna.
A hatályos szabályozás szerint az engedélyköteles, de engedély nélkül épült létesítményeket építésrendészet bírság kiszabása mellett, ha a jogszabályok alapján nem lehet rá fennmaradási engedélyt kiadni, le kell bontatni.
Mindezek nagy részére nem lett volna szükség, ha nem leássák, hanem állvány-talapzattal a földre helyezik a keresztet, esetleg odahúzzák valami szekéren, akkor nem minősült volna építménynek. Viszont akkor őrizni kellett volna, úgyis mint tűzifa- és fémlelőhelyet.


A Jobbik és a Fidesz kapcsolata Debrecenben sem igazán problémamentes, tekintettel arra, hogy a Jobbik szavazóbázisa egyrészt ugyan a korábban az MDF-hez kötődő, de belőlük az alapítók kizárása és Gyurcsány hatalomra segítése miatt kiábrándult fiatalokból, és a fővárosi pártvezetéssel elégedelen, radikálisabb fellépést váró Fidesz-szavazókból áll, sem korábban passzív, sem begyepesedett baloldali rétegeket eddig nem tudtak mobilizálni. A másságukból élő liberális bázist meg szerintem, legalábbis remélem, nem is akarták...

Mindkét csoport "elcsábítása" csökkenti a Fidesz hegemóniáját, és a liberálbolsevik erőket segíti.
Debrecenben - és az egész országan - nem is igazán egy erős Jobbikra lenne szükség, hanem, amint arról már egyszer, ha jól emlékszem, pont veled értekeztünk, egy igazi, nemzeti baloldali zöld pártra lenne szükség. Az utódaikért aggódó, alacsony bérből, vagy segélyekből, járadékokból, nyugdíjból, esetleg kényszervállalkozásból máról holnapra élő magyarok érdekeit ugyanis senki sem képviseli ma.

A Jobbik radikalizmusa e csoport nagy részét elriasztja. A milliárdosok által vezetett álbalodali pártok erre ugyanúgy nem alkalmasak, mint a polgári (elsősorban vezető értelmiségiek, közép- és nagyvállalkozók érdekeit megjelenítő) pártok, és nem alkalmasak erre a zavarkeltési céllal az utódpárti erők által létrehozott rövid felezési idejű lebontó szervezetek (MDNP, Centrum, műzöld pártocskák, stb.) sem. Az SzDSz meg pontosan ellenük igyekszik mindent megtenni. Pedig "szegények mindig lesznek" és a nagymamák sem halnak ki soha.

Mintmindenember 2008.01.07. 15:00:51

"A modern nemzetfogalom kialakulásában is nagy szerepet játszott a katolikus egyház"

Bizony bizony ez egy bölcs gondolat,R. Bultmannak van egy könyve én csak szemelvényeket olvastam belőle, történetiség és eszkatalógia címmel, az konkrétan erről szól.

Cazzatone nem azért kell odatartanod a másik orcádat mert ezt mondja a biblia, vagy kell megbocsátanod mert ezt prédikálják, hanem a saját lelki fejlődésed érdekében.Szerintem a megbocsájtás a legnehezebb, főleg hogyha az ember fejlett igazságérzéssel rendelkezik de a szenvedés nemesít és segít megérteni a létedet.

Mintmindenember 2008.01.07. 15:02:16

Jah igen nagyon tetszik a blog,fel lett véve a kedvencek közé, még sok ilyen jól megszerkesztett cikket:-D

Fremen 2008.01.17. 13:41:45

Szia Kitalátor!

Bocs, hogy csak most jutottam el ide, sokfelé kószálok!

Szóval szerinted is ügynök mindenki? Mert szerintem nem, ki kellene már lépni ebből az ördögi körből!

Nem hiszem, hogy a kurucoknak bármiféle kötődése lenne az Mszp-hez. A Fidesznek annál több. Egész egyszerűen ők Simon Pereszék B csapata, míg az Mszp az A csapat.

Persze tudom én, hogy sokféle engedély kell köztéri ízékhez, ez azonban egy kereszt volt. Nemrég a radikálisok radikális szárnyának neveztek.
Mit írhatnék hát, pofán kell verni azt a hivatalnokot, jegyzőt, polgármestert aki egy keresztény országban a kereszthez mer nyúlni.
Akár van arra engedély, akár nincs!!!

Nem tudom írtam már itt a szegedi Dóm felgyújtásáról?

Hallottál róla? December 28-ra virradóra felgyújtották a templom bejárata előtt, de attól biztonságos távolságra elhelyezett betlehemi jászlat.
Az elkövetőnek tudatában kellett lennie azzal, hogy a templom is fel fog gyulladni. Ráadásul az előzőleg vízzel jól megöntözött szalmát nem is lehetett volna felgyújtani valamiféle nagyon profi molotov koktél nélkül.

Jól végezték a dolgukat az elkövetők, a templomban több mint tízmilliós kár keletkezett. A lapok tudósításai elárulják az elkövetők kilétét, ahogy a pártok reakciói is.

A mai napig nem hozta szóba a témát se a Fidesz, se a Kdnp.

Vajh miért?

Ja, a Dóm mellett van az itt tanuló izraeli fiatalok törzshelye a Szote klub.

Csak megjegyzem, nehogy rosszra gondolj!:)))

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.17. 22:37:11

Üdv, Fremen!
Nekem is kevesebb az időm mostanában.
Az első kérdésedre a válasz: dehogy ügynök mindenki. Vannak eszközként használt jóakaratú emberek, olykor "dicsőült szent vértanúk" is. Elég, ha 1956-ra gondolunk, amikor a szovjet hadsereg felvonulása, hadrendbe állása megelőzte nemcsak a húsos derelyék által történt kényszerítés révén elkövetett behívásukat, hanem egyáltalán a forradalmat, az első tüntetéseket is. Rendkívül a jövőbe látó volt e különös anyagból gyúrt enberfajta, mert 1956 október 23-án reggelre reggel már felvették a támadó alakzatot a páncélosok, olyannyira, hogy a támadó ékek eleje Fényeslitke-Döge térségében belógott az államhatáron.
A 2006 szeptemberében, októberében eltaposott népfelkelésben sem csak a kökényesigáborok, és a többi, senki által soha nem azonosított, felelősségre nem vont irodistarendőr-verő provokátor drogosok vettek részt, csak éppen ők osztották a cinkelt lapokat.
Nem véletlen, hogy ők a gyújtogatásra hergelték a tömeget, és nem a mai napig tartó szellemi-gazdasági megszállásunkat hirdető megalázó bálványoszlop ledöntésére, mint Tomcat.
A szegedi terrorcselekményről hallottam. Nem lep meg, nem kellenek oda az ilyenhez semmilyen külföldi állampolgárok, megvannak ott a saját termésű - egyáltalán nem biztos, hogy csak kazár származású - keresztényellenesek az ilyenekhez. Minden nagyvárosban megvannak.
Különben az is lehet, hogy csak néhány szegény fázós kirekesztett színes fémgyűjtő akarta ott a rézkábelekről leégetni a szigetelést...
süti beállítások módosítása