Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Komcsizás a Homáron

2009.06.29. 13:43 Kitalátor (másként) gondolkodó

Kedvenc fogyasztóvédelmi (megélhetési) blogomon, a Tékozló Homáron egy belga strand idióta belépési szabályait tették szóvá. Egyik kedves olvasó meg nem értette, hogy mi köze lehet a komcsinak a bürokratikus baromságokhoz.

Nos, kedves Csigorin: Nem tudom, hol élsz és hány éves vagy, úgyhogy az alapoknál kezdem.


Mi, a vének, megtapasztaltuk, hogy ami csak kommunista, az elképzelésnek lehet hangzatos vagy látványos, de ha valóban meg is valósul, mind baromság. A kommunista, a népi, a munkás, szocialista stb. jelzők gyakorlatilag fosztóképzők. (baszás—>rábaszás; demokrácia—>népi demokrácia)


A német eredetű ideológia(!) testvérével, a nemzeti szocializmussal együtt hihetetlenül abszurd, bonyolult, felesleges, ugyanakkor mégis működőképes bürokratikus rendszert hozott létre, amelynek színvonalát az angolszász kultúrhegemónok csak mostanában sikerült elérni. Hogy alulról vagy felülről, arról megoszlanak a vélemények.
Szemléletünket csak erősítette az a balga (sőt: bälga) vakhit, hogy ott, túl a szögesdrótokon, aknamezőkön, Nyugaton nincsenek is ilyenek, ott működik a világ, működik a demokrácia, mindenki úgy egyenlő, hogy még a disznók sem egyenlőbbek.


Tévedtünk.


Csakhogy egy szervült hittételt nem lehet gyorsan kicserélni, legalábbis nem mindenki képes még megjátszani sem, ráadásul valahogy minden hitvilág örökíti magát többé-kevésbé a következő generációkra is. Ezért vannak a mai napig retronácik, retrokomcsik, retroanarchisták, retroliberálisok, és az ezeket "felfedező" fiatal követőik is ezért képesek rajongani a történelem szemétdombjáról kiguberált eszmék iránt. Ahelyett, hogy végre kitalálnának valamit most, amikor bebizonyosodott, hogy a folyamatos "fenntartható" növekedés sem létezhet időben korlátlanul, és a modern kor szinte összes eszméjének azon a szemétdombon lenne már a helye. De nincs ott, ezért olyan tömeges ama ideológiai rejúzing és reszájkling.

De álljon itt ehhez kapcsolódva a nap üzenete: Bokros is immár bälga...

2 komment

Címkék: homár disznó komcsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr831215514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főpilóta 2009.06.30. 23:38:15

Az M2-n kb. egy hete játszották (újra) a "Vidám elefántkór" című filmet (fsz.: Bárdy György). Nekem jobban tetszik, mint a legendásnak tartott "A tanú". Talán azért, mert abban az időben, amikor "a tanú" jászódik, még nem éltem, a "Vidám elefántkór" idején viszont már igen (bár még boldog és ártatlan gyerekként). Hogy ez miért pont ezzel a belga strandos dologgal kapcsolatban jutott eszembe...?
A film egyik jelenete miatt. A főhős alapít egy kamu céget, és a dolgozók gumicsizmát követelnek munkavédelmi eszközként. Ő némi huzavona után elmegy, hogy vegyen. 100 pár kellene. Készpénzt visz magával, de a boltban közlik vele, hogy mint cég, nem fizethet készpénzzel. Jó - mondja - akkor magánemberként kér 100 pár gumicsizmát. Erre közli vele az eladó, hogy magánemberként viszont nem vehet egyszerre ekkora mennyiséget. Így hősünk 100-szor bemegy a boltba és vesz 1 pár gumicsizmát...

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2009.07.01. 15:41:14

hát, új eszmének itt van a kokom, csak nem bír elterjedni, ami az én antimarketinges adottságaimnak is köszönhető :)
süti beállítások módosítása