Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Nyaralási, feltöltődési lehetőség : Trianon-Tudatosító Túra 1. Kárpátalja

2008.07.29. 10:25 Kitalátor (másként) gondolkodó

Láttad már a Vereckei-hágót? És Európa földrajzi közepét? Tudod, hol ered a Tisza? Jó, azt tanultuk valamikor, hogy Zrínyi Ilona védte Munkács várát, de ennek a súlyát csak akkor érezhetjük meg, ha bejárjuk azt. Dobó Istvánról is mindenkinek csak Eger, az egri vár jut eszébe, pedig Szerednyén halt meg. Merre is járt Esze Tamás, Rákóczi Ferenc, mit is jelent a nyomukban bejárni Ugocsát-Berket? Az Ungot talán nem kellene bejárni, mert túl nedves…

Lehet emlékezni, megemlékezni. Mikes Kelemenre Salánkon, Móricz Zsigmondra Csetfalván, Bartók Bélára Nagyszőlősön… A Nagyságos Fejedelem hű katonáira, a kurucokra meg mindenhol. Megálltatok-e már „Bús düledékeiden Husztnak romvára”?

És még mennyi-mennyi kulturális, történelmi emlék, természeti szépség várja az oda utazót! És az emberek, a nyíltszívű emberek, a magyarok, ruszinok, ukránok, lengyelek, oroszok, románok és a többiek. A XX. század történelme talán őket sújtotta a leginkább. Mert akit szeret az Isten, azt próbára teszi. Őket nagyon-nagyon szeretheti...

Persze, kevesen mernek az ismeretlenbe fejest ugrani, és inkább valami trópusi vadonba mennek kalandtúrára, mint oda, ahol őseink nem is olyan régen még belföldön voltak, oda, ahol – ha tisztességgel szól – sok helyen megértik a magyart, és nem csak a magyarok. De nem is kell vakon (vagy vakmerően), előzetes szervezés és informálódás nélkül Kárpátaljára utazni. Kezdjük azon, hogy szükség van hozzá útlevélre, ha kocsival mentek, kgfb „zöld kártyára”, és minél több 200 Ft-osra. (Valami titokzatos oknál fogva ugyanis az egyik legfontosabb olajozó, a határátkelésnél minden ukrán egyenruhásnak adni kell, oda-vissza, de pl. a parkolóőr tényleg vigyáz is érte a kocsira, sőt, elkergeti a környékéről az utcagyerekeket is. Az üzemanyag-árak literenként kb. 100 Ft-tal a magyar árak alatt vannak, de behozni sem kannában, sem másban nem érdemes, mert azt meg a magyar vámosok szagolják ki, és jobbik esetben a tele kannát, rosszabb esetben, ha e célra, vagy cigaretta-csempészetre kicsit is átalakították, az egész kocsit elkobozzák.)

Ott van ugyanis a szegény magyar iskolák, kollégiumok között is talán a legszegényebb, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum (Karácsfalva, Béke út 54/a. UA-90320)

Karácsfalva többé-kevésbé Kárpátalja közepén fekszik. Járművel egy nap alatt Kárpátalja bármely pontját oda-vissza meg lehet járni. Ideális csillagtúra-bázis.

A líceum 2003 szeptemberében kezdte el működését. Többnyire anyaországi segítségből (Apáczai Közalapítvány, Illyés Közalapítvány, Nemzeti Kulturális és Örökség Minisztériuma, Duna Televízió stb.) épült fel és szerveződött. Az intézmény fontos feladata, hogy a kárpátaljai görög katolikus ifjúság számára biztosítson egy olyan középfokú oktatási intézményt, ahol a testi-lelki-szellemi neveléssel együtt az egyház ősi hitét és hagyományát is meg tudja mutatni. Az ukrán állam nagylelkűen állja a fenntartási költségek 8 (NYOLC) %-át, a többit úgy koldulják össze.

A Megmaradni Alapítvány Kárpátalja Ifjúságáért különösen ezért az iskoláért tevékenykedik. (4032 Debrecen, Komlóssyu.86.; OTP Bank Rt. 11738008 – 20703183 ) Amennyiben támogatni szeretné valaki értékteremtő munkájukat, szórólapot és csekket kérhetnek a következő e-mail címen: megmaradni@gmail.com és a +36-20-936-9330-as telefonszámon (Orosz István)

"A diákok többsége a nagyszőlősi és beregszászi járás területéről való, de egész Kárpátaljáról várják a tanulni, fejlődni vágyó fiatalokat.

Az oktatás a 8+3 osztályos rendszert követi. A főépületben tantermek (8), díszterem, kápolna, könyvtár, TV-szoba, konyha, étkezde és kollégium gondoskodik a diákok és szünidőben a vendégek igényeiről. A 70 férőhelyes kollégiumi részben három-, négy- és hatágyas szobák vannak.

A Líceumban az általános középiskolai oktatás mellett fafaragást, asztalosmesterséget, virágkötészetet, falusi turizmust lehet tanulni. Szervezés alatt áll a restaurátorképzés és a médiaoktatás. A diákok körében nagy népszerűségnek örvend a tányérfestészet. Ezeket a szakokat külön tanműhelyben oktatják.

A diákok a „Görögtűz” című saját lapjukban számolnak be rendszeresen saját életükről, tanulmányaikról, programjaikról, gondolataikról. A havonta megjelenő újságot nem csak az iskola tanulói olvassák, hanem néhány példányt eljuttatnak saját szülőfalujukba is.

A líceum időközi előadásokat szervez honismeret, magyarságtudat, történelem, egészségvédelem és egyéb témakörökben. Filmklub is működik. A kirándulások elsődleges szempontja Kárpátalja megismerése.

Az iskolának testvériskolai kapcsolata van a Pannonhalmi Bencés Gimnáziummal és a Hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnáziummal.

A líceum szívesen várja azoknak az iskoláknak, közösségeknek, magánszemélyeknek, szervezeteknek, alapítványoknak a jelentkezését, akik szeretnének az intézménnyel és fenntartóival megismerkedni és kapcsolatot kialakítani."

Biztosítani tudnak:
-szállást 70 főig (három, négy és hat ágyas szobákban)
-konyha és étkezőhelyiséget (igény szerinti ellátással)
-előadótermet (150 személyes)
-őrzött parkolót
-kerékpárokat biciklitúrához (25db)

Szervezni tudnak:
-lelkigyakorlatokat (kérésre előadó papot is biztosítanak)
-rendezvényeket (előadások, konferenciák, lakodalmak)
-táborokat (nyáron folyamatosan, tanítási időszak szüneteiben egyeztetés alapján)
-kirándulásokat (idegenvezetőt biztosítanak)

A kárpátaljai kirándulások, nyaralások megszervezését legjobb rábízni a líceum egyházi vezetésére:

Az intézményvezető Egressy Miklós atya (Tel.:+380-67-3121004), a lelkivezető Trescsula László atya (Tel.:+36-30-8160107), a koordinátor: Orosz István atya (Tel.: +36-20-9369330, e-mail: megmaradni@gmail.com) szeretettel várják a vendégek jelentkezését.

A (magyar viszonyokhoz képest) nevetségesen alacsony árakról nem akarok írni, arról drótpostán vagy telefonon lehet tájékozódni, de azt szeretném megjegyezni, hogy minden, náluk elköltött pénz az iskola, és ezáltal a magyarság megmaradást szolgálja. Illik egyébként a tarifát megpótolni egy kis önkéntes felajánlással is. A legkevesebb az, hogy a biztonsági tartaléknak esetleg magunkkal vitt konzerveket, tartós élelmiszereket, fűszerpaprikát stb. hazaindulás előtt nekik adjuk. Az útiholmival törvényesen is ki lehet vinni a diákoknak szánt kisebb adományokat. A líceumba járók ugyanazokra vágynak, mint a magyarországi kamaszok, csak még kevésbé tudják megvenni. Mindenképpen egyeztetni kell az adományokról a fenti elérhetőségeken.

 

(Szerzői utánközlés. Első megjelenés: Nemzeti Szavak,  2008.06.19. 14:58)

 

Szólj hozzá!

Címkék: trianon európa kárpátalja görög katolikus megmaradni trianon tudatosító túra

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr5590645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása