Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Tanulság, ünnep után

2007.03.18. 18:06 Kitalátor (másként) gondolkodó

Új megvilágításba helyezte Gyurcsány Ferenc expedagógus, exkiszführer, milliárdos és miniszterelnök a magyar történelem fontos eseményét. Petőfiék azért vonulgattak, kiabáltak, és azért ugráltak fel az asztalra, hogy jobban benyalhassanak az osztrák császárnak. Amitől szerencsétlen fogyatékos V. Ferdinánd meglepetésében aláírt volna mindent, minden reformtörvényt, amit a magyar mágnások eléje tesznek. Igen. Hogyne. Sőt!

 Máskülönben tényleg érdekes megnézni a történelmi párhuzamokat:

Jelenség

Akkor

Ekkor

Elmeháborodott közjogi méltóság

Volt (V. Ferdinánd)

Van (Gy. Ferenc)

Reformfolyamat (=gazdasági, társadalmi és politikai változtatás szükségességének felimerése)

Volt. Nyugati példák alapján, a forradalom megelőzésére.

Van. Történelmi példák alapján, az újabb forradalom megelőzésére.

Növekvő elégedetlenség a teljes népesség körében

Volt.

Van.

Idegen csapatok Magyarországon

Jelentős létszámban.

Jelképes létszámban.

Magyar csapatok külföldön

Jelentős létszámban.

Létszámában és erejében jelentéktelen. Arra kevés, hogy országunk az „újjáépítési megbízás” fedőnevű hadisarcból részesüljön, de arra elég, hogy haragosokat gyűjtsünk a gyaurok, ferengik által megszállt törzsekből.

Magyarország és Erdély szétszakítottsága

Volt.

Van.

A kozmopolita nagytőke, a pézügyi befektetők aktivitása

Éledő volt. A vetés korszakát élte.

Hanyatló. Aratnak.

A lakosság és a termelőeszközök eloszlása

Egyenlőtlen volt, a török megszállás, a felszabadító háborúk és az azt követő gyilkos járványok, és persze az infrastruktúra, a biztonságos közlekedés egyenlőtlenségei nem tették lehetővé a területek lakossági- és fejlettségi kiegyenlítődését, a központi migrációs programok ellenére.

Egyenlőtlen. A kétféle (nemzeti és nemzetközi) szocialista megszállás, az azt követő embertelen vörösterror és annak pszichés kártétele megakadályozta a kiegyenlített területfejlődést. Központi gazdasági és egyéb hatalmi intézkedésekkel sorvasztották a vidéket, a falvakat, (minisztériuma is csak a városfejlesztésnek volt). Köszönhető ez Marx zseniális felismerésének: csak a városi bérrabszolgák manipulálhatók sikeresen saját hosszú távú érdekeik ellen. A kormány gyakorlata következetesen szembe megy az EU vidékfejlesztési elveivel.

Tetterős, karizmatikus vezető

Volt sok, akik egymással való ellentéteiket félre tudták tenni a közös ellenséggel szembeni harc idejére. Legalábbis megpróbálták.

A nemzeti oldalon egy van, de a hegemón pribékmédia által ráhordott szenny alól nem bír szabadulni. Az átlagpolgár mindent elhisz róla, ami rossz, hogy mindenről csak ő tehet. Van más is, aki alkalmas lenne, de ő meg nem akar beállni céltárgynak a sz..dobálók elé. A győzelemre csak együtt esélyes három, markánsan különböző erő (Fidesz+KDNP, Jobbik, Miép) nem győz elhatárolódni egymástól, pedig összefogásukkal bónuszként a pártként életképtelenné tett, politikai apátiába süllyedt „zöld” gondolkodású választókat is megkapnának. Meg a Kossuth-térieket is. 

 

Budaházy és barátai úgy látszik, valamiben hisznek. Valami olyanban, ami egyszerre igaz, magyar és demokratikus. Hitük szinte vallásosnak tűnik. Persze, lehet, hogy „vallásuk”, szembefordul a bevett elvekkel és gyakorlattal és akár az is, hogy logikai hibákkal terhelt. No de melyik vallásra nem lehet ilyet joggal mondani? A kérdés inkább az, hogy az új irányzat építő vallás vagy destruktív, bomlasztó szekta-e? A vallásalapító és a szektaalapító között minden esetre az a különbség, hogy a vallásalapító önmagát áldozza fel, a szektaalapító pedig a híveit…

A felsőbbrendűség-tudat, az elhatárolósdi már többször „nem jött be” a konzervatív oldalon. A FIDESz vezetésének is tudomásul kell vennie, hogy „egyedül nem megy”! De még a KDNP-vel sem. Az MDF – legalábbis a jelenlegi országos vezetésével – trójai falónak bizonyult a nemzeti oldalon, és létezésének egyetlen célja maradt: hasonlóan a többi, liberális kreálmányhoz (Centrum, stb.), szavazatok elszívása a nemzeti oldalról. Ez lehet, hogy meg fog változni idővel, de hát azok a fránya hőhullámok…

Még szűkebb, 90% körüli FIDESz-győzelmet felmutató pártiámban, szavazókörömben is nehéz volt meggyőzni az egyébként nemzeti érzelmű szavazókat, hogy annak ellenére el kell menni és a FIDESzre szavazni, hogy a jobboldalinak nevezett pártok csak köpködő viszonyban vannak egymással. Nehéz volt megértetni, hogy a nemzeti oldal lényegéből adódóan plurális, olyan egység még párton belül sem lesz, mint a pragmatikus koncpártoknál egy darabig. Amíg rá nem kezdik a belső ellenségkeresést. (Zöld Sándorról, mint elvtársai által halálba kergetett példaképről a mai napig utca van Debrecenben elnevezve. Lenne pár ötletem, kik kövessék példáját…)

Az elektronikus médiában a HírTv mellett az őszi felkelésről a leghitelesebben és leggyorsabban Polgár Tamás (Tomcat) blogjából (http://blog.tomcatpolo.hu/) lehetett értesülni, persze egy ember egy időben egy helyen lehetett csupán. „Apróság”, hogy Morvai Krisztináék tényfeltárása Tomcat minden tapasztalatát több forrásból megerősítette. No, ő talán legszebb nemzeti ünnepünkön is kinn volt, meg bent is. A rendőrségen. Be is számolt a provokátorokról, a tényleges balhézókról, mert nem Kökényesi Gábor az egyetlen, aki egyik héten tévészékházat gyújtogat, másik héten meg könnygáztól síró rendőrt simogat. Sisakban, kápókesztyűvel. Lehet, hogy csak adrenalin-függők?

 

Szólj hozzá!

Címkék: reform forradalom vidékfejlesztés pézügyi befektetők

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr2248007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása