Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Auswitzes nézővadászat

2007.03.04. 23:01 Kitalátor (másként) gondolkodó

A nézettségért folytatott küzdelemben a kereskedelmi tévék megkísérelnek olyan ember alatti témákat bedobni, amit a konkurencia nem tud űberelni. (És ha aztán mégis, legalább megpróbálták.) Azzal, ami szép, ami jó, ami természetes nem lehet fogyasztót fogni, marad tehát az obszcenitás és a kegyetlenség, a (lehetőleg tömeges és értelmetlen) halál, tehát mindaz, ami hitem szerint természetellenes.  

Ezzel kapcsolatban témát loptam Subba feljegyzetéről:

 Auschwitz az RTL Klubon

Auschwitz dokumentum sorozat az RTL Klubon

Az emberek ösztönösen elfordulnak a szörnyűségektől. Ezt szeretné megváltoztatni az RTL Klub március 4-étől induló dokumentumfilm sorozatával. A tábor felszabadulásának 60. évfordulójára készített műsor hiteles képet ad Auschwitzról.

A sorozat végigköveti, hogyan lett a lengyel politikai foglyok börtönéből a zsidó kérdés „megoldása”. A közel száz interjúban megszólalnak túlélők, volt SS tisztek és archív anyagok alapján computer technikával és filmrészletekkel rekonstruálják a történteket. 

A három éves kutatás után létrejött sorozat elsősorban nem a rettenetes eseményeket helyezi középpontba, hanem azt elemzi, hogyan juthattak el a nácik idáig. A hat részes műsor vasárnap esténként 23:05-től látható az RTL Klubon.

 

Csodálom, hogy nem vacsoraidőben adják. Ha már a szörnyűségektől való elfordulás a céljuk. Ha már a halálipar obszcenitásánál tartunk, néhány dolgot meg szeretnék jegyezni:

 

1. Nem hiszem, hogy bárhol olyan, Oświęcimben (deutsch Auschwitz) tapasztalatokat szerzett SS-tisztet találtak volna, aki nem lett a (nem alaptalan) vérbosszú áldozata. Ha igen, akkor a riport csak közvetlenül a likvidálása előtt készülhetett volna. Olyanokat meg mostanában egy másik monoteista ábrahámita vallás követői adnak közre.

2. 22 évesnél fiatalabb tiszt nem igazán volt, aki 45-ben volt annyi idős, az most 84 éves lenne, ha a MOSZAD el nem kapta volna. A túlélők között viszont voltak gyerekek is, ők tényleg lehetnek nyilatkozatképesek.

3. A szovjet filmarchívumok bizony-bizony ebben az esetben is a NOSzF-ról, a Téli Palota ostromáról készített világhírű felvételek technológiájával (utólag, részben a valódi szereplők felhasználásával) készült „dokumentumokat” tartalmazzák, és attól a göbbelsi propaganda-filmek sem voltak megbízhatóbbak.

4. Teljesen jogos a láger felszámolásának 60. évfordulójáról beszélni, ugyanis a Lengyelország szovjet átszállása után bizony az oświęcimi lágert is einstandolták és rejúzingolták, az őrség teljes és őrzött személyzet (szinte teljes) lecserélése után az állóeszközöket változatlan technológiával üzemeltették tovább, és halálmenetekben megfáradt hadifoglyok részére biztosítottak rekreációs lehetőségeket, és engedélyezték számukra a bensőleg tényleg szabadító munkavégzést a hadiüzemekben. A látható különbség nem a foglyok életében, kényszermunkájában, élelmezésében, nem is az őrzés módjában mutatkozott meg. A tényleges eltérés az volt, hogy néhány hónap eltelte után a brezinkai (Nemecky Birkenau) "pályaudvar" kétirányú forgalomra állt át. Nemcsak érkeztetés és szelektálás volt, hanem újraszelektálás és bevagonírozás is, a tajgavasút-építések, a szűzföldek, az ólombányák várták a rabszolgákat.

De erről nem szabad sem írni, sem beszélni, mert az egyes egyenlőbbek szerint relativizálja egy nép szenvedését. (Vagy a jóvátételét?) Nemcsak minden ember, de minden közösség is pótolhatatlan önérték. Senkinek nincs joga a saját fájdalmát magasabb rendűnek tartani, mint a mások szenvedését. Aki ember, az nem értékelhet le másik embert.


Kolbe Szent Maximilián könyörögj értünk!

Ne az áldozatokért könyörögj: ők ott és akkor mindentől megtisztultak, mert Megváltónkkal sorsközösségbe kerültek, mint ártatlan áldozatok.

Könyörögj az emberségük javát elvesztett hóhérokért, a társaik halála, szenvedése által életben maradt kárpótlásfelvevő kápókért, és könyörögj értünk, itt és most élőkért is.

Könyörögj értünk, hogy ne legyen belőlünk sem idegen hóhér, sem saját vérét megnyúzó kápó! Könyörögj, kérünk, hogy semmilyen régi vagy új ordas eszmének, nemzeti, vagy nemzetközi szocializmusnak sem hívői, sem áldozata ne legyünk, mert mi gyengék vagyunk a kísértéshez és a vértanúsághoz is!

Könyörögj, hogy megkapjuk azt a kegyelmet, amely által emberek maradhatunk az embertelenségben is!

Add Urunk, hogy a szörnyűségektől a Te arcod világosságához fordulhassunk!

Úgy legyen!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr3142942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása