Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum Karácsfalva Kárpátalja

2007.07.12. 10:37 Kitalátor (másként) gondolkodó

Az alábbi cikket a Magyar Kurírból vettem át. Remélem, hogy az ide látogató néhány tucat, esetenként több száz ember, vagy azok ismerősei között van valaki, aki megteheti, sőt meg is teszi, hogy támogatja ezt az intézményt, ha nem is annyi pénzzel, amennyit arra is költenek sokan, hogy erőszakkal becsapathassák magukat és elutazzanak egy "TESCO-gazdaságos" luxusutazásra. (Sajnálom, hogy sok sznob félreértette a Tékozló Homáron írt hozzászólásaimat, és azt hitte, irigylem a "luxusutat", vagy nem tartom elfogadhatónak az ilyet. Ugyan! Mindenki a saját lelkiismerete és pénztárcája alapján dönt, csak aki egyszerre akar gyakori nemi életet élni és szűznek maradni, az megérdemli, hogy átverjék.)
Ugyancsak várják azok jelentkezését, akik azt képzelik, hogy van olyan pénzügyi szervezet, amelyik uzsorakamatot fizet a pénzükre. Az Líceumba befektetett pénz ugyanis mindaddig kamatozik, amíg áll az intézmény ("Ezen szent hajlék alapítóiról és jótevőiről...").  Extra hozadéka a gyermekek imája. Bónusz-utazást illetve vendéglátást is kaphat...

A karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum
július 7. 14:53

A karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum 2003 szeptemberében kezdte el működését. Többnyire anyaországi segítségből (Apáczai Közalapítvány, Illyés Közalapítvány, Nemzeti Kulturális és Örökség Minisztériuma, Duna Televízió stb.) épült fel és szerveződött.

Az intézmény fontos feladata, hogy a kárpátaljai görög katolikus ifjúság számára biztosítson egy olyan középfokú oktatási intézményt, ahol a testi-lelki-szellemi neveléssel együtt az egyház ősi hitét és hagyományát is meg tudja mutatni.

A diákok többsége a nagyszőlősi és beregszászi járás területéről való, de egész Kárpátaljáról várják a tanulni, fejlődni vágyó fiatalokat.

Az oktatás a 8+3 osztályos rendszert követi. Jelenleg három évfolyamon 54 diák tanul az intézményben. A főépületben tantermek (8), díszterem, kápolna, könyvtár, TV-szoba, konyha, étkezde és kollégium gondoskodik a diákok igényeiről. A 70 férőhelyes kollégiumi részben három-, négy- és hatágyas szobák vannak.

A Líceumban az általános középiskolai oktatás mellett fafaragást, asztalosmesterséget, virágkötészetet, falusi turizmust lehet tanulni. Szervezés alatt áll a restaurátorképzés és a médiaoktatás. A diákok körében nagy népszerűségnek örvend a tányérfestészet. Ezeket a szakokat külön tanműhelyben oktatják.

A diákok a „Görögtűz” című saját lapjukban számolnak be rendszeresen saját életükről, tanulmányaikról, programjaikról, gondolataikról. A havonta megjelenő újságot nem csak az iskola tanulói olvassák, hanem néhány példányt eljuttatnak saját szülőfalujukba is.

A líceum időközi előadásokat szervez honismeret, magyarságtudat, történelem, egészségvédelem és egyéb témakörökben. Filmklub is működik. A kirándulások elsődleges szempontja Kárpátalja megismerése.

Az iskolának testvériskolai kapcsolata van a Pannonhalmi Bencés Gimnáziummal és a Hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnáziummal.

A líceum szívesen várja azoknak az iskoláknak, közösségeknek, magánszemélyeknek, szervezeteknek, alapítványoknak a jelentkezését, akik szeretnének az intézménnyel és fenntartóival megismerkedni és kapcsolatot kialakítani.

Lehetőségek a látogatók, vendégek számára:
Karácsfalva Kárpátalja tekintetében többé-kevésbé középen fekszik. Járművel egy nap alatt Kárpátalja bármelyik pontját oda-vissza meg lehet járni.

Az iskola biztosítani tud:
• Szállást 70 főig (három-, négy- és hatágyas szobákban)
• Konyha és étkezőhelyiséget (megrendelés alapján 130 személyig)
• Előadótermet (150 főig)
• Őrzött parkolót
• Kerékpárt biciklitúrához (25 db)

Szervezni lehet:
Lelkigyakorlatokat (kérésre előadó papról is gondoskodnak)
• Rendezvényeket (előadások, konferenciák, lakodalom stb.)
• Táborokat (nyáron folyamatosan, tanítási időszak szüneteiben előzetes egyeztetés alapján)
• Kirándulásokat (idegenvezetőt biztosítunk)

Néhány nevezetes hely távolsága Karácsfalvától:
• Munkács (55km), Beregszász (30km), Nagyszőlős (12km), kismuzsalyi Árpád-kori templomrom (23km), Tisza-forrás (180 km), Ungvár (106 km), Vereckei-hágó (90km), Szolyvai emlékpark (70km), Huszt (40km)

Aki támogat minket, segítséget ad
… egy oktatási intézménynek, amely a kárpátaljai magyarság és a magyar görög katolikusság értékeit megtartja és továbbhagyományozza,
… egy kultúrkincs megmentéséhez,
… a keresztény-erkölcsi és emberi értékek szerinti nevelés elősegítéséhez,
… színvonalas oktató-nevelő munkához,
… olyan szakmák oktatásához, amelyek eddig ismeretlenek vagy részben elfeledettek voltak.

Mindenki segíthet, aki
… jó és hasznos tanácsot ad,
… egyszeri vagy folyamatos támogatást nyújt,
… anyagilag támogatja a kezdeményezést (a további építkezés segítése /pl. tornaterem/, tankönyvek és könyvtár kialakítása, taneszközök, vagy egyéb hasznosítható eszközök vásárlása, stb.),
… a fenntartási költséghez hozzájárul (Az ukrán állam ezt nem vállalja fel!),
… felhívja a figyelmét a munkánkra azoknak, akik tudnának segíteni.

A Líceum elérhetősége:
90320, Karácsfalva, Béke út 54/a
Tel/fax.: +380-31-43-36817

* * *
A líceum névadója, Sztojka Sándor élete és munkássága

Sztojka Sándor, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye későbbi püspöke 1890. október 16-án, Karácsfalván látta meg a napvilágot. Tanulmányait a helyi egyházi iskolában kezdte. Tanárai korán felfigyeltek a tehetséges kisfiúra, s javasolták szüleinek a gyermek továbbtaníttatását. Így kezdhette meg gimnáziumi tanulmányait 1901-ben Ungváron. Gimnáziumi évei után, 1910-ben jelentkezett és nyert 13 társával együtt felvételt az Ungvári Papnevelő Intézetbe. Szemináriumi tanulmányait kitűnő eredménnyel folytatta, így az Egyházmegye Konzisztóriuma ajánlása alapján a III. évfolyamot már a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai karán kezdhette el. Egyetemi évei végeztével Sztojka Sándor hazatért Kárpátaljára, s a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye akkori püspöke, Papp Antal (1912-1924) a Püspöki Kancellária levéltárosává nevezte ki. Egy évvel később pedig a szentszéki jegyző feladatát is rábízták. 1916. december 17-én, Ungváron Papp Antal püspök Sztojka Sándort – nőtlenül – pappá szentelte.

Felszentelése után új megbízásokat kapott a püspökségtől: Püspöki fogalmazó és szertartásmester, majd a kancellária titkára lett, s emellett újságírói feladatokat is betöltött. 1921-től pápai káplán és szentszéki tanácsos, 1930-tól székeskáptalani kanonok és püspöki irodaigazgató, majd püspöki helynök. A következő évben káptalani helynök lett, 1932-től kinevezett püspök. 1932. július 12-én pedig – lelkipásztori tevékenységének megkoronázásaként – Gojdics Pál eperjesi püspök vezetésével püspökké szentelték Ungváron.

Sztojka Sándor 11 éven át volt az egyházmegye feje, ezalatt 153-szor szolgáltatta ki az egyházi rend szentségét. Ekkor még nem tudhatta, hogy papjai közül sokan életüket vagy szabadságukat fogják adni azért, hogy hűek maradjanak hitükhöz és a Görög Katolikus Egyházhoz. Példaképül ott állt előttük Sztojka Sándor püspök, aki bár 1943. május 31-én visszaadta lelkét az Úrnak, tanítása azonban – „Hirdetni akarom az evangéliumot a szegényeknek!" – tovább élt, és erőt adott a Munkácsi Görög Katolikus Egyháznak a viharos időkben is a fennmaradáshoz.

Orosz István és Rita/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

6 komment · 1 trackback

Címkék: magyarságmentés

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr72116527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: frases de amor cortas tumblr 2018.01.01. 19:47:25

Álhírek 8. - avagy hommage a Trunkó Barna - Hétköznapi hülyeségeink, khm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrás László 2008.02.25. 16:15:52

jó hely én itt tanultam

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.25. 17:05:08

Én meg évek óta tervezem, hogy elmegyek oda (is). Pláne így, hogy Rita is hívott hozzájuk. (Pelenkás kora óta ismerem.) Ha lesz időm és pénzem, ezen a nyáron megyek. (Tavaly nyáron időm volt, csak pénzem nem.)

Sziddhartha 2008.06.06. 18:59:36

egy hely, mely burít :), s ahol a sok apró öröm tette szebbé a mindennapokat, s vicceskedtek is, ..., ajánlom mindenkinek

blabla12 2009.01.05. 20:38:00

:D a boldogságom három éve.
irdatlanul jó hely, ajánlom mindenkinek szeretettel.
krisz.

Erzsebet 2009.01.19. 18:54:53

Karácsonyra felajánlottam a líceum könyvtárának
a fiamról maradt gimnáziumi tankönyveket.
Remélem fel tudják használni. Jó tanulást kívánok!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.01.20. 09:24:32

Mit mondjak erre? Isten fizesse meg!

Biztosan hasznát veszik. Debrecenben is gyűjtöttünk nekik könyveket, DVD-ket, a nagycsaládos egyesületben összeszedett, magyar nyelvű tan- és egyéb könyveket is a görög katolikus egyházközség juttatta ki. Nemcsak Karácsfalvára jutott belőle, hanem az Európai Uniónak becézett tőkeérdek-érvényesítő konföderáció egyik legszegényebb középiskolájának, a gyimesfelsőlokinak is.

Azokat az 1%-okat is nagyon várják, főleg Kárpátalján. Hogy megmaradhassanak.

Hogyan lehet támogatni a szervezetet?
Szükséges tárgyi adományok kategóriája: gyógyászati segédeszközök, műszerek/gyógyszerek
felnőtt pelenka ágyhoz kötött betegnek, sporteszközök, súlyzók, labdák, vegyszerek/tisztító- és fertőtlenítőszerek, kartonok, füzetek, tollak, a/4 tárolók, CD/DVD-tartók… (Ha valami más felajánlható van, vagy szeretnétek nekik gyűjteni, vegyétek fel a kapcsolatot velük közvetlenül!)

A "Megmaradni" Alapítvány Kárpátalja Ifjúságáért pénzadományt is fogad:
Csekken: megmaradni@gmail.com
Banki átutalás: OTP Rt.: 11738008-20703183
1%-ot gyűjtenek : Adószámuk: 18547333-1-09
süti beállítások módosítása