Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Szólás? Szabadság? Blaszfémia? Fenntarthatóság?

2012.09.30. 23:30 Kitalátor (másként) gondolkodó

Oroszországban így látják a kérdést:


Új törvényjavaslat Oroszországban a blaszfémiáról
2012. 09. 29. 13:05 

Öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik azt az embert, akit vallási jelképek meggyalázásával vagy megrongálásával érnek tetten.

Az elmúlt napokban Moszkvában ezzel a rendelkezéssel egészítették ki azt a törvénytervezetet, amely növelné az adminisztratív szankciók és büntetések nagyságát a vallásos érzület és a hitvallás elleni sértések esetében.

Az AsiaNews missziós hírügynökség szerint a törvényjavaslatot az orosz parlament alsóházának minden pártja támogatta egyetértésben az orosz-ortodox pátriárkátussal és a muzulmán közösséggel. A hit elleni nyilvános sértések és a liturgikus szertartások során elkövetett megalázások esetében mintegy 10 ezer dollárnyi pénzbüntetés, ill. 200 órányi közmunka, vagy 3 évnyi börtön szabható ki. Templomi vagy zarándokhelyen lévő vallásos jellegű tárgyak megrongálása, megalázása esetében 5-től 15 ezer dollárig terjedő pénzbüntetés, 400 órányi közmunka, vagy mintegy 5 évnyi börtönbüntetés jár.

Egy helyi orosz közvélemény-kutató cég szerint a lakosság 82%-a támogatja a blaszfémiával (istenkáromlással) kapcsolatos törvénytervezetet. Vsevolod Chaplin ortodox főpap szerint a közvélemény világos jelét adta egyetértésének.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Az arab világ véleményét azt hiszem, hitelesen tolmácsolta az Arab Liga elnöke:

ENSZ-közgyűlés: a vallásgyalázás súlyosan veszélyezteti a világbékét


Szerdán az ENSZ-közgyűlésén az Arab Liga főtitkára felszólította a nemzetközi közösséget, hogy büntesse az istenkáromlást. A latin-amerikai országok a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről követeltek vitát.
Az Arab Liga főtitkára felszólította szerdán a nemzetközi közösséget, hogy büntesse az istenkáromlást, mert szerinte a vallásgyalázás súlyosan veszélyezteti a világbékét és a biztonságot. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei – amelyek határozottan ellenzik a szólás szabadságának korlátozását – nyilvánvalóan nem értenek egyet ezzel.

Nabil el-Arabi főtitkár az ENSZ-közgyűlésének ülésszakán, a Biztonsági Tanács egy rendkívüli ülésén felszólalva azt mondta: ha a Nyugat bünteti a testi sértést, akkor büntetnie kell a vallásgyalázást, a pszichológiai és a lelki sértést is. Elítélte azokat az erőszakcselekményeket, amelyek a muzulmán világban történtek az iszlámgyalázó amatőr film reakciójaként, de hozzátette, hogy ha a vallásgyalázást nem büntetik, akkor hasonló incidensek történhetnek ezután is.

A szólásszabadság kérdése

Az Arab Liga egy olyan, kötelező érvényű, nemzetközi jogi keret kifejlesztését szeretné, amely szembeszáll a vallásgyalázással, és biztosítja, hogy tiszteletben tartsák a vallásos hitet és annak jelképeit” – mondta. A főtitkár szerint az Arab Liga értéknek tartja a szólás szabadságát, de „nem látunk kapcsolatot a kultúragazdagító és civilizációépítő szólásszabadság és az olyan tevékenység között, amely pusztán sértegeti mások hitét, kultúráját és civilizációját”.

Barack Obama amerikai elnök kedden a közgyűlésben elmondott beszédében erőteljesen kiállt a szólás szabadsága mellett. Védelmére kelt az amerikai alkotmánynak, amely garantálja ezt a jogot, „még abban az esetben is, ha nagyon nem értünk egyet” a szabadon elmondott vélemény tartalmával.(...)

Kövezzenek meg, de hozzám az orosz és még a hivatalos az arab* álláspont is jóval közelebb áll, mint az amerikai és az azt szolgai módon másoló mainstream "európai" pontosabban EU-s.

Amint többek között a Wikileaks alapító Julian Assange történetéből is nyilvánosságra került, az amerikai adminisztráció szólásszabadság-pártisága egyszerűen – politikai platformtól teljesen függetlenül – nem igaz. Ahogy "nemzetbiztonsági", vagy gazdasági érdek, illetve a Holokauszt®™  hitelességéről, egyedülállóságáról vallott dogmák veszélybe kerülnek, kiderül, hogy ezek bizony tabuk. Mai bálványok, azaz (számomra, számunkra hamis) istenek. Ezek ellen, vagy ezekről bármi rosszat – mit rosszat, nem "jóváhagyott" információt – mondani: na az igazi XXI. századi blaszfémia! Ehhez kell az igazi önveszélyes merészség, nem ahhoz, amit a gyimesiek úgy mondanak: "Bátor ember, a templomban is fingik."

Hogy hogy jön ide a fenntarthatóság, amit leginkább a zöldek és a közgazdászok szoktak emlegetni?

Kérdéses, hogy ki mit akar fenntartani. Aki a "világbékét", pontosabban a "fejlett világ" jelenlegi kvázi-békéjét, az az orosz szabályozást követésében, kiterjesztésében érdekelt. Azok számára viszont, aki aki a világhatalom bármi áron történő megtartásában vagy megszerzésében érdekeltek, vagy csak "egyszerűen" fegyver- vagy rémhír-kereskedelemben utaznak, úgy kellenek a vallásháborúk, vallási szélsőségesek terrorcselekményei, mint egy falat kenyér. Elvégre biztonságérzetet is csak akkor lehet nagy haszonnal értékesíteni, ha van valami, ami  komolyan veszélyezteti...


______________________________________________

* Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a legősibb keresztény egyházközségeket az "arab tavasz" nevű Facebook-forradalommal megalapozott, alighanem a potenciális atomfegyver-hatalom Irán meghódítása érdekében (atomhatalmak által) indukált szíriai polgárháború során pusztítják ki. Az arabok nem mind muzulmánok. Még. De ha így megy tovább, csak szórványban maradhat valamennyi élő arab (és arám)  keresztény.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság arab terror szólásszabadság tabu blaszfémia fenntarthatóság Wikileaks

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr524812418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása