Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Álom, polgárság

2011.02.11. 11:28 Kitalátor (másként) gondolkodó

 Felvidéki tót testvéreinknek ismét sikerült belefingani a nulláslisztbe, a fő tótnáci Ficó nagy örömére. Továbbra is kirekesztik a lakóhelye szerinti állampolgárságból a származásuk szerinti állampolgárságot felvevőket. Mondjuk, ha majd eltörlik ezt a csak a nagy cseh írók művein nevelkedettek számára ismerős abszurditást, akkor is marad egy rakás olyan pontja a törvényüknek, ami szerintem - mondjuk úgy - furcsa. 

Ha és amennyiben a "bizalmi" állásoktól ők, az EU és a NATO teljes jogú tagjai eltilthatják a többi tagállam állampolgárait, akkor nincs más hátra, nekünk is követnünk kell őket, elvégre a precedens az precedens? Fogalmam sincs, hogy megcsonkított hazánkban hány kettős állampolgárságú személy tölt be bizalmi állást, de borítékolom, hogyha mi is nekik mennénk, "mint tót az anyjának", és kizárnánk a nemzetbiztonsági szempontból meghatározó közszolgálati állásokból őket, az még a média-köztisztasági törvénytől is nagyobb cirkuszt eredményezne. Paradox módon akkor lenne még nagyobb a felháborodás, ha mi csak az Európai Unión és a NATO-n kivüli állampolgársággal rendelkezőket zárnánk ki, nem bántva az elcsatolt területekről ide költözött magyarokat, sem a csonka hazánkban őshonosnak számító nemzeti kisebbségek őseik földjének állampolgárságát felvett tagjait...

A paranoiás szlovák náciknak nem is ez fájna a legjobban ám! A legkeményebb, és őket mégsem utánzó válasz az lenne, ha az állampolgársági törvényt kiterjesztenénk a jelenlegi területi és etnikai határán túl mindazokra a nemzetekre és nemzetiségekre, amelyek a történelem során a Szent Korona, azaz a történelme során legnagyobb kiterjedésű Magyar Királyság területén éltek, vagy azokon a területeken ma élnek. 

Persze ehhez egy erős, vonzó és tisztességes országra lenne szükség, ahol már nem a "régi csibészek" hangja a legerősebb. Lehet, hogy ezért is fontos oly sokaknak a rosszabb oldalon, hogy gyengék legyünk?

Ha már nem a felvidéki magyarok, hanem a felvidéki  "tót atyafiak" tömegesen kért magyar állampolgársága kerülne napirendre, Szlovákia vértől és mocsoktól bűzlő alapjai - a trianoni rablópaktum és a Benes-dekrétumok - úgy megrendülnének, hogy talán soha nem 

 

1 komment

Címkék: állampolgárság tótnáci

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr752653491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főpilóta 2011.02.12. 12:07:24

Kedves Kitalátor!

Oké, teljesen egyetértek, de egyszerű internetes hírlapszerkesztőként azt kell mondanom, hogy azért ez a döntés a szlovák Parlament részéről borítékolható volt. Vagy legalábbis 50%-nál azért nagyobb esélye volt a törvénymódosítás bukásának.

Én azt mondom EU-s szankciók kilátásba helyezése nélkül nincs esély szlovák részről az alapvető emberi jogok betartására a kisebbségekkel szemben. Ilyen szankciók kilátásba helyezése azonban nem várható. Az eddigi hírek szerint csak 1 magyar, de valami 24 német (vagy osztrák?) állampolgárságot felvett "szlovák" veszítette el szlovák állampolgárságát, és az EU-nak egy büdös szava nincs az egészhez.

Nálam ez a fejlemény nem is vált hírértékűvé.
süti beállítások módosítása