Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

GLOBÁLIS VÁLSÁG

2009.04.03. 12:35 Kitalátor (másként) gondolkodó

VÁLSÁG!??  "Egy egyszerű számítás” címmel kaptam egy lánclevelet. Mivel az éves (na jó, esetleg a 10 éves) fizetésemtől nagyobb összegeket nem tudom felfogni, ezért az eredeti pps-t szinte változatlan formában idemásolom, csupán a magyartalanságok egy részét javítottam ki. (A kapott számokhoz nem nyúltam.)

 

"Megdöbbentő eredmény

 

Egy tévénéző egyszerű számítása és a CNN-nek elküldött megjegyzései:

 

Az adófizetők pénzéből tervezett banki helyreállító terv a következő összegekbe fog kerülni:

-         700 milliárd dollár az amerikai helyreállító tervben

-         + a már kiadott 500 milliárd

-         + azok az euró milliárdok, amelyeket az európai kormányok adnak az Európában válságba került bankoknak

Hogy legalább egyfajta áttekintést megpróbáljon érzékeltetni arról, hogy ez pontosan mit is jelent, a tévénéző a következő számítást végezte el:

A Föld nevű bolygón 6,7 milliárd ember él. Ha csak az amerikai tervben szereplő 700 milliárd dollárt vesszük, és ezt elosztjuk a Föld lakosainak számával, 6,7 milliárddal, akkor az lakosonként 104 millió dollárra jön ki fejenként. Ha ezt a pénzösszeget odaadnánk minden egyes földlakónak, akkor nemcsak a szegénységet számolnánk fel gyökeresen általa, hanem minden földlakó dollár-milliomossá válna.
A „tévénéző” így következtetett: Nekem úgy tűnik, hogy alapvető probléma lehet a vagyon felosztásával.

Ha Franciaország példáját vesszük azzal a 26 milliárd euróval, amelyet a kormány ruházott be az adófizetők pénzéből: 26 milliárd 60 millió lakosra; az annyi, mint 433,33 millió euró fejenként. Ha egy négytagú családot veszünk, az 1,733 milliárd családonként. Ekkora összeggel a családok bőven vissza tudták volna fizetni jelzálog-tartozásaikat, és akkor nem robbant volna ki válság. Még egy jóval szerényebb összeggel is megtehették volna ugyanezt, ráadásul a fogyasztást is fellendíthették volna. A válság azonban itt van, és a kormányok csak gúnyolódnak rajtunk. A pénz azokhoz vándorol, akik spekulációikkal veszítik (lopják?) el a mi pénzünket, így nem marad már semmi az egyszerű embereknek."

 Számolni valamelyest még talán tudok (igyekszem elfelejteni), úgyhogy az első példa szerintem nem stimmel. Nekem „csak” 104 dollár jön ki egy főre, bár ha belegondolunk, hányan élnek naponta kevesebb, mint 1$-ból, akkor ez a szám is hatalmas. Harc a túlnépesedés ellen? A szegények számának drasztikus csökkentése világháború nélkül? Ez a Tóta W-féle (azóta neutronbombára javított) 'nitrogénbomba', ami úgymond megoldja az emberiség problémáit?

A Franciaországra vonatkozó számítások korrektek, gondolom a kiinduló adatok is helyesek. Illetve nagyon remélem, hogy mégsem…

Én nem tudom, melyik ország mennyit költ a bankok hitel-és fizetőképességének a fenntartására, de tartok tőle, hogy részben igazak is lehetnek a fenti számok, számítások. De ha csak féligazságokat tartalmaznak, akkor is el kellene gondolkodni lassan arról, hogy mi a célja az életünknek: a bankok táplálása saját vérünkkel , vagy valami egészen más…

 

7 komment

Címkék: bűnözés bank válság gondolatébresztő

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr621043766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theutat villám 2009.04.03. 14:05:53

Akkor ide is beírom:

gen, olvastam én is ezt a marhaságot, csupán néhány észrevételem lenne vele kapcsolatban (ha már idelinkelted nekem):
700 milliárd dollár OSZTVA 6,7 milliárd emberrel az valóban 104 MILLIÓ dollár / fő? Vagy 104 dollár / fő és én tudok helyesen számolni.
Franciaország:
26 milliárd dollár, 60 millió emberre eszerint a tudományos írás szerint 433,33 millió dollár / fő. Szerintem meg 433,33 dollár / fő.
Értelmezz is, ne csak olvass.

Van még egyéb hasznos világválság kalkuláció?

theutat villám 2009.04.03. 14:07:12

"A Franciaországra vonatkozó számítások korrektek, gondolom a kiinduló adatok is helyesek. Illetve nagyon remélem, hogy mégsem…"

Nem, nem korrektek, számold újra.

theutat villám 2009.04.03. 14:10:18

Még annyi, hogy ha az embereknek a fejét nem ilyen marhaságokkal tömnék a "gondolkodó" értelmesnek vélt társaik, akkor talán ki is mászhatnánk gyorsan az egész válságból.
Mert amikor valamennyire értelmesnek hitt emberek hasonló pps baromságoknak hitelt adnak, akkor mit várjunk egyszerű polgártársainktól?

Mártonka 2009.04.04. 16:54:56

Ezt én is megkaptam. Olvasatlanul is azt válaszoltam, hogy nem kellenek ilyen továbbküldött izék. Nem értem, mitől hasznosabb az adat, ha vetítést kell néznem, mintha csak fogja, és legépeli valaki.

puncipöcögtető 2009.04.05. 04:58:38

MI A FASZIR NEM TUCC SZAMOLNI, B+?
AZ IDIOTASAGOKAT MEG KIIROD A BLOGODRA, MI?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.05. 09:14:29

Köszönöm a "segítő számolásokat", és a "jóindulatú" oktatást! Ezekből is látszik, hogy ha ma valaki a hálón reflexiót akar, akkor hülyeséget kell írnia...

@theutat villám!
A francia adasort valóban nem számoltam át, amellett egy havi "öreg" magyar közalkalmazotti illetmény mindenkiktől, csecsszopótól aggastyánig szerintem nagyon nagy ára jelenlegi, zárt rendszerben végtelen növekedési modellel dolgozó, tkp. virtuális pénzügyi rendszer fenntartásáért. No meg azért, hogy egyes "meghatározó", azaz "mindenkinél egyenlőbb" emberek(?) felfoghatatlan mértékű jövedelemhez jussanak. A válságól meg nem fogunk gyorsan kimászni, esetleg elodázhatjuk a teljes összeomlást évekkel, évtizedekkel, addig, amíg valami természeti katasztrófa vagy egy újabb őrült hatalombirtokló nem reszeteli az egész emberi történelmet.

@Mártonka!
Nyugi, nem gépeltem át semmit a vetítésből, és nem is az a lényeg, amit küldtek. A lényeg az lenne, hogy ki kellene találni valami új rendszert, globálisan, mielőtt még biológiai értelemben vett patkányok népesítik be a tőzsdéket, bankokat a jelenlegi lelki patkányok és segítőik helyett.

puncipöcögtető @!
MÁSKOR NE KŰGGY TOVÁBB NEKEM ILYEN SZAROKAT, SZÁMOJJ UTÁNA ELŐSZÖR TE, B+!
Meg próbálj gondolkodni is, ha gondolatébresztőt kaptál...

Mártonka 2009.04.08. 09:21:08

A kritikám végül is nem téged célzott, hanem azt, aki nem tud leszokni a .pps-ek küldéséről, és azokban mindig világmegváltó ötletek vannak. Egyébként a hajamat mindig a "szép képek, mert a barátom vagy" viszik ki.
Fölösleges utána számolni, hogy kinek mennyi jutna abból az összegből. Eleve bosszantó a tény (és ez tény marad matek nélkül is): hogy az említett államok a bankokat támogatják. A bankot, aki az államnak kölcsönöz, az államtól támogatást kap. Pedig az adósokat támogatva mindenki jól járna...
süti beállítások módosítása