Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Zé, mint Zöld (Párt)

2008.09.22. 14:36 Kitalátor (másként) gondolkodó

Hol volt, hol nem volt, még az elmúlt évezredben volt egy választási kampány. Pontosabban több is, de most csak arról szeretnék szólni, amelyik a jelenlegi politikai rendszer(?) második nagy alkalma volt.

1994.

Volt akkor, ('s talán romjaiban ma is van) egy hihetetlenül erős, mintegy 40 000 tagot számláló nagytérségi zöld szervezet. Ennek a szervezetnek az alapítói, vezetői és külső segítői (szerénységem tiltja, hogy erről bővebben beszéljek ;-D) között felmerült és csiszolódni kezdett az az ötlet, hogy a szervezet létrehozhatna egy választási pártot. Egy valódi "zöld" pártot. Ráadásul ez a zöld párt az akkoriban színleg létrehozott, életképtelen, de már eurokonform liberális álzöld pártoktól abban is különbözött volna, hogy alapítói és tagjai talán kivétel nélkül a Kárpát-medencét mint ökológiai értelemben vett életeret értelmezték, látták az összefüggéseket a természeti és a kulturális örökség között, vallották a természetes értékek létjogosultságát, a természetellenes jelenségek károsságát, tehát bizony legalább irredenta, szélsőjobboldali és ultrakonzervatív jelzőket kaptak volna a média szennycsatornáin.

A szervezet vezetése - bár politikatudományokat nem igazán tanulhattak addig, és nem vettek részt a Soros-féle álcivilmozgalom-fejlesztő liberalizáló tréningeken sem - rájött, hogy választási sikerre akkor számíthatnak, ha a lista élére híres, sikeres és hiteles, megbízható embereket állítanak. Ismertek is ilyeneket, korábbi természetvédő tevékenységükhöz kaptak is tőlük segítséget, számosan tanítványaik voltak, korábban vagy még akkor is.

Kiszámolták azt is, hogy a szervezet tagjainak korösszetétele és lakóhelye alapján (volt sok 18 éven aluli tagjuk is), ha csak a választásra jogosult tagok szavaznak a jelöltjükre, akkor is - a választási matematika alapján - legalább 3 listás képviselő helyet megszerezhetnek, és ha a gyerekek, fiatalok meggyőzik a szüleiket is, még legalább két egyéni képviselőjük is lesz, minden különösebb médiacirkusz és reklámozás-pénzszórás nélkül. Ha viszont legalább egy kicsit kampányolnak, főleg a felsőoktatási intézmények környékén, és "mindenki hoz (pontosabban visz) magával még egy embert", ennek könnyen a duplája is összejöhet.

Meg is keresték azokat a köztiszteletben álló (főleg tudós-) embereket, akik hitelesen és szakszerűen képviselhették volna értékeiket és ezáltal őket is. Összeállítottak egy tízes listát, és felülről lefelé haladtak. Akiket megkerestek, mintha összebeszéltek volna, mind ugyanazokkal a kifogásokkal hárították el a gyakorlatilag biztos képviselőséget és a képviselői, (felügyelő-)bizottsági stallumot, az akkor a taxi kivételével ingyenes utazást, az egész családjuknak "járó" diplomata-útlevelet, a kék lámpás autót és a többi extra jogosultságot és jöveddelmet:

Kb.: ~ "Aranyosak vagytok, igazatok van, támogatlak Titeket, mondjátok meg mennyi pénzre van szükségetek, szívesen adok, amennyi tőlem telik, de engem hagyjatok békén! Én elértem hivatásomban arra a szintre, amire gyermekkorom óta vágytam, és nem szeretném dilettáns bohócként kinevettetni magam, nem szeretnék holmi koalíciós szerződés miatt a saját elveim ellen szavazni, nem szeretném, ha tehetségtelen médiapatkányok kurkásznának a magánéletemben. Most értek ahhoz, amit csinálok, de ha a Parlamentben ülnék, nem folytathatnám tovább, ha meg nem ülnék ott, nem lennék különb a többiektől. Ne akarjatok nekem rosszat!" (tartalmi idézet)

Persze ki is szivárgott, miben gondolkodnak, és akkor megindultak az önként jelentkezők. Ők nemcsak az egyébként szintúgy és régóta közismert nevüket, munkájukat adták volna, de beszálltak volna pénzzel és - az egypártállami időkből visszamaradt - kapcsolataikkal is. No ők voltak azok, akikre az egyik vezető szerint nemhogy országot, nemzetet, de még egy kecskét sem szabad bízni, "mert először jól megb...ná, utána meg vagy eladná, vagy levágná és megenné". (A tévedések megelőzésére közlöm, hogy a Böszme nem abban a térségben élt és lopott akkoriban, Jani meg ÁFA-tant tanult egy 8 elemit végzett betanított kovácstól)

A választási párt alapítása így elmaradt. Pedig, ha beindul, és megmaradnak az EU-csatlakozásig, milyen jól mosolyognának együtt az Európai Zöld Pártban a régi terrorista-anarchista ideológusokal, tömeggyilkosokkal, szélsőliberális-rasszista megmondóemberekkel, akikhez képest az ávós-unoka* W csak gyenge szájkaratés ministráns-kiscserkész.

 

 

 

*Tudom, irattáros volt. A III/III-nál meg mindenki rádiós, esetleg kódfejtő vagy térképész...

4 komment

Címkék: w gondolatébresztő böszme zöld párt köztisztelet

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr35675801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gildor · http://gildorblog.blogspot.com 2008.09.23. 12:37:31

jó ez a bejegyzésed. érdekes, hogy mennyire megvillant mostanában ez a zöld párt téma.

sajnos mégis az az érzésem, hogy lesz mo-n zöld párt, az ex szdsz-esekből.

Gildor · http://gildorblog.blogspot.com 2008.09.30. 12:39:44

nem. ahogy eddig, a bombagyár-féle zöld párt továbbra is agyon lesz hallgatva.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.11.27. 12:19:54

Szúrópróba-szerűen azért bekerültek a médiába....
süti beállítások módosítása