Kitalátor

A családi legendák szerint egyik ősöm volt az, aki - ha nagy a szükség, közel a segítség alapon - Budán a hegyvidéken járva beguggolt egy fenyőfától takart sziklahasadékba, és aztán egy utcával lejjebb "megtalálta" a szeplősök éttermét, merthogy az a sziklahasadék az étterem ventilátorának légbeszívó nyílása volt. Ez az én jussom is, hihetetlen érzékkel találom meg a nagy rendszerek kis testi hibáit, és szeretném, ha azokat más is kiröhöghetné. Mottó: Ami nem vidám, az nevetséges! [Feljegyzet = blog (magyarul).]

Friss topikok

Gyűlölet

2008.02.19. 10:52 Kitalátor (másként) gondolkodó

Még hányatott életű anyánk, az Index is kissé blazírtan ír a legújabban elfogadott BTK-módosításról. Egy részlet a cikkből:

"Bárándy Gergely (MSZP) és más szocialista képviselők javaslata szerint gyalázkodásnak számít az a magatartás, amikor valaki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjainak becsületét, emberi méltóságát kifejezéssel, ennek híresztelésével, vagy testmozdulattal megsérti vagy megsérteni próbálja.

A jogszabály alapján a gyűlöletbeszéd két évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntetendő."
Tehát aki nagy nyilvánosság előtt félrenyel, azaz falatja cigányútra megy, és ezt köhögéssel, mellkasdöngetéssel korrigálja, két évet is kaphat érte. Nem baj. Csak hirtelen belegondolva több, mint tíz olyan kisebbségi lakossági csoportot tudok, amelyeknek tagja vagyok, és amelyeket nagy nyilvánosság előtt szoktak gondolattal, szóval, cselekedettel vagy mulasztássall kifejezéssel, híreszteléssel vagy testmozdulattal megsérteni, vagy legalábbis megsérteni próbálni. De ezután másként lesz: ahány ilyet meghallok, meglátok, annyi e-mail fog a Legfőbb Ügyészségre menni, figyelemfelhívásként, és mellékelten persze kapja az ORFK is. Bűnügy, azért tartjuk őket, hogy kinyomozzák, ki az aki pl. problémaként jeleníti meg a nagycsaládot, vagy az elhízott/túlsúlyos embereket, hogy a kerékpárosok méltóságának megsértését már ne is említsem.

Nem olvastam még a módosítás normaszövegét, úgyhogy azt nem tudom, hogy ez alapján a kerékpárosokat leszorító teherautósokat, a járdán/buszmegállóban lévő gyalogosokat lefröcskölő autósokat, vagy a szegényeket (ma még kisebbség, de nem sokáig, ha tovább punnyad a pannon puma) öltözékük alapján bárhonnan kiküldő magánzsoldosokat le lehet-e csukni ez alapján.

És már várom, hogy a Parlamentben bármely ellenzékit becsületében megsértsenek! Tudom, persze úgysem adják ki az ilyeneket, de a büntetőeljárás csak felfüggesztődik addig, amíg képviselő valaki.

Nem vár jó világ az antikrisztianizmus hazai vezéralakjaira és azok talpnyalóira sem: Csonka-Magyarországon nincs többségi (nemzeti) egyház. A dózerre váró drogtanya, a Kultiplex, a Tilos és a Sláger Rádiók, és gyakorlatilag az összes kereskedelmi televízió, bulvárlapok, a többi kereskedelmi rádió és az internetes oldalak százai sértenek meg engem valamilyen létező szerzett vagy öröklött tulajdonságom miatt.
Ha nem jön valami jobb közbe, rövidesen elkezdek megélhetési megsértett lenni, mert amely ügyekben  a bíróság  büntetőügyben elmarasztal valakit, ott elég jó esélyeim lehetnek becsületsértési, rágalmazási ügyben kártérítést kérni. Az ügyvéddel meg majd felezek...

A "megsérteni próbál" kifejezést etikailag értem, jogilag nem. Hihetetlen objektív megfogalmazás: gondolom itt is elég, ha a magát sértettnek érző úgy érzi, hogy csoportjához, kisebbségéhez nem tartozók meg akarták sérteni.

Ez már új államforma kezdete is lehet: sikertelen demokrácia helyett sikeres paranoia. Érdekes lesz majd az új alkotmány:

 "Magyarország paranoiás jogállam."

10 komment

Címkék: paranoia gyűlöletbeszéd cigányút

A bejegyzés trackback címe:

https://kitalator.blog.hu/api/trackback/id/tr11345361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekoninckx (törölt) 2008.02.19. 13:13:36

Csúcskirályság. Terjeszteni kellene az igét és minél több embert buzdítani, hogy tegyen hasonlóképp, ha ez a tervezet valóban így valósul meg.
Elég az email? Hogyan kell feljelenteni?

Arra amúgy nem gondoltál, hogy a jogalkotó célja az is, hogy tényleg ne sértegessék most már pl. a történelmi egyházakat sem? És eluralkodjon végre az édeni idill a hazánkban?
Egyébként kerestem, de a leírásban (persze nem normaszöveg) most nem találtam olyan kitételt, hogy a megsértett csoport kisebbség kell legyen.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.02.19. 16:48:45

A normaszöveg még mindig nincs meg, de ha hitelesek a tudósítások, akkor az állathang-utánzások (a csoki focisták pl. nagyon "szeretik" a csimpánzhuhogást) nem tartoznak bele. Tehát mehet tovább a gágogás az MTK-meccseken, és szabadon röföghet a hallgatóság, ha Dr. Mengel Ica (születési nevén Horváth Ágnes) miniszterasszony megjelenik a színen.
(A kerékpár-csengők hangja meg a Miniszterelnök Urat emlékeztetheti tovább is adott atyai örökségére, a kleptomániára.)

Srí 2008.02.20. 07:05:52

Ha ezt megszavazták már, akkor jó sok netes portál lemondhat vagy változtatnia kell a stílusán. Befellegzett a Bombagyárnak? A Kurucinfónak és egyebeknek? Ki fogja eldönteni egy adott esetben, hogy az gyűlöletbeszéd vagy sem? Bírót állítanak minden mondat mellé? A végrehajtási utasításról is rendelkeztek, vagy csak úgy általában megszavaztak egy módosítást?

A teljes szólásszabadsággal egyébként sohasem értettem egyet. Elítélem a gyűlöletbeszédet. De a mi kis országunkban még törvényt sem tudnak normálisan alkotni. Így nem lesz jó.

charlie 2008.02.20. 09:10:59

kuruc amerikába van, ott meg elég erősen védik a szólásszabadságot. nagy az internet, majd mostantol mindenkinek kulfoldon lesz az ilyen oldala.

Paranoid Android2 2008.02.20. 19:09:34

A politikai elit idióták gyülekezete.
Nagy részük még csak nem is közszereplő, tehát legálisan nem is sértegethető.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.21. 15:43:47

Kérem tisztelettel, ha ezt legitimálnák (nem fogják, mert ez semmi egyéb, mint a korábbi polgári jogi, AB-hoz küldött forma büntetőjogi verziója, ezt is az AB-ra küldi majd Sólyom, nem tehet mást), akkor csinálnék magamnak feljelentési blankettát, és angróban nyomogatnám fel a jobboldal elleni gyűlöletbeszélőket.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.27. 12:14:04

A "megsérteni próbálja" pedig büntetőjogi képtelenség. Már csak azért is, mert egybesodorja a kísérletet a befejezett bűncselekménnyel. A próbálkozás a Btk. általános része szerint a kísérletet valósítja meg; látszik, hogy a "jogalkotó" még véletlenül sem vette a kezébe a törvénykönyvet, vagy legalábbis nem foglalkozott az általános rész régi, kidolgozott dogmatikájával.

bugris 2008.03.04. 00:10:59

"a lakosság egyes csoportjainak becsületét, emberi méltóságát (...) testmozdulattal megsérti vagy megsérteni próbálja"

Akkor ez már bűncselekmény lesz?:
www.hirtv.hu/filmek/medgyessy0611c.wmv

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.03.04. 08:07:05

Igen. Lecsukják miatta az operatőrt és a felelős szerkesztőt.
A fújolókat meg egy határokon átnyúló csereprogram keretében a kínai határ mellé szállítják egy "kis munkára". Lakásaikat az oda jogellenesen hurcolt, és onnan hazánba költöző kazárok kapják meg.
süti beállítások módosítása